Carlito’s Way Blu-Ray review

Carlito’s Way *****

Regie: Brian De Palma (Scarface)

Met: Al Pacino, Sean Penn, Penelope Ann Miller, Luis Guzman, John Leguizamo

Speelduur: 145′

Eén de strafste (misdaad-) films uit de jaren ’90 is nu eindelijk te verkrijgen in high definition

Het verhaal: Carlito Brigante, een beruchte gangster uit New York, komt na 5 jaar vervroegd vrij uit de gevangenis. Hij wil zijn leven beteren, en op korte tijd -legaal- genoeg verdienen om zijn oude liefde te verhuizen naar de Caraïben. Maar elementen uit zijn criminele verleden, en zijn corrupte advocaat doen er alles aan om dit te verhinderen … .

Ons verdict: Carlito’s Way werd destijds afgedaan als het zwakke broertje van Scarface. En ja, natuurlijk zijn er gelijkenissen. Het zijn beide misdaadfilms, van genre-grootmeester Brian De Palma, over Latino-gangsters die worden vertolkt door de ‘grote’ Al Pacino. Maar daar houdt de vergelijking op. Waar Scarface een bombastisch anti-epos is over the rise and fall van een gangster, dat zowat alle excessen van de jaren ’80 in minder dan 3 uur probeerde te vatten, begint deze Carlito’s Way van een heel ander uitgangspunt. Wat als de gangster niet sterft in een bloederige regen van kogels -zoals Tony Montana in Scarface-, maar integendeel gearresteerd wordt, en jaren later als een gelouterd man uit de gevangenis komt? Hoe moet het dan verder? Kan iemand die tijdens zijn leven niet anders gekend heeft dan geweld, drugs en het straatleven ooit ontsnappen aan zichzelf?

Naast een volwassen drama over schuld en boete, is Carlito’s Way echter vooral een dijk van misdaadthriller, en meer dan waarschijnlijk hét hoogtepunt uit De Palma’s indrukwekkende palmares. Aan deze film valt nu eens werkelijk niets aan te merken. Pacino zet wellicht -op Michael Corleone én natuurlijk Tony Montana na- zijn meest iconische rol ooit neer, en krijgt stevig weerwerk van onder meer Penn en Leguizamo. Het scenario is een schoolvoorbeeld van perfectie, met één grote spanningsboog die bijna 2,5 uur aanhoudt, en vol onvergetelijke dialogen en legendarische quotes (“Here comes da pain!”). De soundtrack vol disco-, latino- en soulmuziek vat perfect de tijdsgeest van de late jaren ’70. De costumering en decors zijn absolute top. De ingenieuze cameravoering werd zelden overtroffen, zelfs niet door De Palma zelve. De schaarse momenten van actie zijn ultrageweldadig, in-your-face, en hondsbrutaal. Precies hoe wij het graag zien. En de emotionele climax bezorgt je zelfs na 10 kijkbeurten nog authentiek kippenvel en een krop in de keel.

De Blu-Ray bevat natuurlijk de film zelf in uitmundende HD kwaliteit, en een -oude- maar oerdegelijke making-of die al de key players aan het woord laat, en je zeker een inzicht geeft in het productieproces van deze klassiek geworden misdaadthriller, die simpelweg niet mag ontbreken in de filmcollectie van iedere rechtgeaarde filmliefhebber.

Bekijk alvast de trailer van Carlito’s Way.


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Eén reactie op “Carlito’s Way Blu-Ray review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter