Regie: Jaco Van Dormael (Le Huitième Jour, Mr. Nobody)
Met Benoît Poelvoorde, Pili Groyne, Catherine Deneuve, François Damiens, Yolande Moreau, Laura Verlinden,…
Speeltijd: 113′
Ga kijken als je hield van Hail, Caesar!
Het verhaal: God bestaat en hij woont in het miezerige Brussel. De ellendige man maakt het leven van zijn vrouw en dochter zuur en dochter Ea beslist om zoals haar broer JC te vluchten naar de ellendige wereld die haar vader heeft gemaakt, nadat ze alle overlijdeningsdata van de mensen op aarde onthulde.
De setting: De historische Belgische badstad Oostende heeft er sinds 10 jaar een filmfestival bij. Het kleine broertje van het Film Fest Gent werkt zijn 10de editie af en is vooral gekend voor zijn glamoureuze inhuldigingen van Vlaamse & Belgische sterren. Gedurende een week kan je aan een voordeelprijs van 30 euro genieten van een ideale mix tussen Vlaamse, Belgische, Europese & internationale films die niet persé uitgekomen zijn in het jaar zelf. Grote namen dit jaar zijn, Nic Baltazar’s Everbody Happy, The Infiltrator, Morgan, Hell or High Water, Free State of Jones, Absolutely Fabolous The Movie en heel wat Vlaamse films zoals Broer, Belgica, Black, d’Ardennen, Terug naar Morgen & Café Derby. Opmerkelijk zijn ook de selectie aan filmklassiekers zoals Heat, Carlito’s Way, Apocalypse Now! die voor één keer terug te zien zijn op het grote scherm. Aan sfeer op het Film Festival Oostende ontbreekt het enkel wat, hoewel we weinig kunnen oordelen gezien we er enkel op een dorre maandag langskwamen. Maar met deze zomerse temperaturen had ik toch veel meer openlucht-cinema verwacht. Ook de inhuldigingen zijn maar wat amateuristisch in elkaar gestopt.
Ons verdict: Simulacra. Soms heeft geweldige resultaten als je denkt aan Star Wars, Lords of the Ring of The Matrix, maar enkel als je het goed doet, werkt het zijn vruchten af. Het creëren van een denkbeeldige wereld die dankzij het medium volledig onttrokken is van zijn realiteit is niet voor iedere franchise, film of filmmaker. Anders vervalt het in metafictie, fictie die enkel naar zichzelf verwijst en in een vicieuze cirkel teloor gaat.
De geweldige Belgische filmmaker Jaco van Dormael toonde met Le Huitième Jour & Mr. Nobody aan dat hij geweldige cinema kan maken in een denkbeeldige wereld die enkel hij kan bedenken. Met Le Tout Nouveau Testament merk je dat de sterregisseur, die meer awards heeft dan letters in zijn voornaam, op zoek is, op zoek naar een nieuwe stem en nieuwe inspiratie. Hoewel hij zelf beweert deze te hebben gevonden met het satirische Le Tout Nouveau Testament, ontsnapt het ons een beetje aan een doel. Waar Le Huitième Jour net zoals Intouchables een zoektocht is naar vriendschap, is Le Tout Nouveau Testament een allegaartje van een ‘kritische kijk’ op het katholicisme, een herbeleving van de hippiecultuur & af en toe een grappige dialoog of scène. In deze multiculturele tijden van massamigratie en terroristische aanvallen op Belgische bodem hadden we toch iets anders verwacht van de politiek correcte Jaco van Dormael. Waar is Allah? Woont deze in Riyad misschien? En Boeddha in Lhasa? OK, we moeten eerlijk zijn: Benoît Poelvoorde speelt na C’est arrivé près de chez vous weer een meesterlijke rol als God en ook de prachtige shots van Brussel laten je smullen van plezier. Spijtig genoeg werd in het persoonlijk beu na het 3de zinloze evangelie van Ea’s apostelen (waarom in hemelsnaam weeral bijna 2 uur cinema?).
Kortom, we zijn lichtjes ontgoocheld in deze Jaco van Dormael-productie, maar laat dit je niet weerhouden om FFO2016 te ontdekken. Onderaan een interview in het Frans met de hoofdacteur Benoît Poelvoorde over Le Tout Nouveau Testament:
Er was ook nog een inhuldiging van Jaco Van Dormael verbonden aan het Film Festival Oostende waarvan je onderaan wat foto’s kan bekijken. Jaco kreeg een ster op de zeedijk van Oostende dankzij de vele film-awards die hij op zijn naam schreef: César voor Beste buitenlandse film met Toto le héros, Publieksprijs voor beste film op European Film Awards met Mr. Nobody, een Gouden Camera op het filmfestival van Cannes voor Toto le héros, een BAFTA-nominatie voor Toto le héros, nominatie voor Palme d’Or voor Le Huitième Jour terwijl de hoofdcast aan de haal ging met de award voor Beste Acteur, Margitte Awards voor Le tout nouveau testament & Mr. Nobody en tot slot een Golden Globe nominatie voor Le Tout Nouveau Testament & Le Huitième Jour. Terechte inhuldiging voor deze soms wat vergeten Belgische regisseur in het Vlaamse film-landschap.