Zwartboek DVD review

zwartboek-poster.jpg Zwartboek*****

Regie: Paul Verhoeven (Starship Troopers***)

Met: Carice Van Houten, Sebastian Koch, Thom Hoffman

Speelduur: 138′

Deze sublieme thriller is een aanrader als je hield van: Soldaat Van Oranje***, Where Eagles Dare****, Shining Through*** en andere klassieke oorlogsfilms.

Vergelijk prijzen van Zwartboek online op Kelkoo!

Het verhaal: Nederland,1944: Rachel, een jonge jodin, leeft al heel de oorlog ondergedoken bij een boerengezin. Wanneer achtereenvolgend haar onderduikadres wordt gebombardeerd en haar hele familie wordt uitgemoord, sluit ze zich aan bij het verzet. Haar opdracht: een hoge SS officier verleiden en zo nuttige informatie verzamelen. Al gauw zit Rachel verstrikt in een dodelijk complot waarin niets is wat het lijkt … .

zwartboekmysterie.jpg

Ons verdict: De Nederlands filmmaker, Paul Verhoeven, is altijd één van onze favoriete regisseurs geweest. Van Robocop**** over Basic Instinct**** tot Total Recall*****, Verhoeven is verantwoordelijk voor een hele schare uitstekende Hollywoodfilms. De laatste jaren was hij echter serieus teleurgesteld in de Amerikaanse filmstudio’s. Hij keerde terug naar z’n vaderland en werkte al z’n frustraties uit op een project waar hij sinds lange tijd mee rondliep, Zwartboek.

Verhoeven levert een zwierige avonturenthriller af die meer dan 2 uur intelligent entertainment biedt en in één ruk door doet nadenken over de donkerste kantjes van de mens en de absurditeit van oorlog. De Nederlandse cineast probeert weliswaar iets te veel verhaal in één speelfilm te stoppen waardoor er hier en daar een plotgat van formaat opduikt. De razende vaart en vintage-Verhoeven stijlkenmerken als bloederig geweld en expliciete seks maken dit echter meer dan goed. Hoofdrolspeelster Carice Van Houten is een revelatie: plagend, prikkelend, grappig en op elk moment geloofwaardig. Als zij binnen dit en 5 jaar geen wereldster is, bestaat er echt geen rechtvaardigheid in de filmwereld.

Zwartboek werd bij onze noorderburen één van de grootste kassuccessen aller tijden. Door het Vlaamse bioscooppubliek werd deze meesterlijke oorlogsfilm echter grotendeels genegeerd. U kan deze misstap nu goedmaken door (zowat) de beste Nederlandstalige film ooit op DVD te bekijken.

Onderstaande trailer geeft u alvast een voorsmaakje.


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

15 gedachten op “Zwartboek DVD review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter