Zwartboek vs. Oorlogswinter op Netflix Nederland & België review

Zwartboek posterZwartboek **** / Oorlogswinter **** Oorlogswinter poster

Regie: Paul Verhoeven / Martin Koolhoven

Met Carice Van Houten, Sebastian Koch, Thom Hoffman, Halina Reijn / Martijn Lakemeier, Jamie Campbell, Yorick van Wageningen

Speeltijd: 145′ / 99′

MoviePulp.be beantwoordt danzij Netflix eindelijk de vraag voor onze lieve Noorderburen: wat is de beste Nederlandse film aller tijde?

Het verhaal: Nederland tijdens de bezetting van 1944 door de Duitsers. Zwartboek vertelt het verhaal van een joodse vrouw die zich bij het Verzet voegt na een gruwelijke oorlogsdaad, terwijl Oorlogswinter het verhaal vertelt van de jonge Michiel die moet opgroeien in harde tijden waarin zijn vader verdacht wordt van collaboreren met de Duitsers.

Martijn Lakemeier in Oorlogswinter

Ons verdict: Eind jaren 2000 waren gouden jaren voor de Nederlandse cinema. In 2006 wist Hollywood-regisseur Paul Verhoeven (Robocop, Basic Instinct, Total Recall) nog een laatste keer een ode te brengen aan zijn vaderland door één van de beste Nederlandse films aller tijde te maken: Zwartboek. Maar slechts enkel jaren later kwam een nieuw talent opzetten onder de naam Martin Koolhoven met diens film Oorlogswinter. Beide films worden gezien als één van de beste Nederlandse films aller tijde, maar het is vaak een discussiepunt voor de filmkenner. Wat vinden wij bij MoviePulp.be?

Carice van Houten in Zwartboek

Het verschil is eerlijk gezegd miniem en illustreert letterlijk een breuklijn tussen de hedendaagse jaren ’80 cinema en de nieuwe cinema anno 2000-2010. Beide films zijn een product van hun tijd: Zwartboek heeft veel bloot, heeft een legendarische acteerprestatie van Carice van Houten, explosieven op z’n jaren ’80 en laat het verhaal primeren in meer dan 2 uur cinema. Oorlogswinter daarentegen heeft een prachtige cinematografie, prestaties van nieuw opkomend talent zoals Martijn Lakemeier & Jamie Campbell, is quasi even steriel als een Christopher Nolan-film op het vlak van seks (een sideboob van Melody Klaver is het hoogste wat we zien) en het verhaal met meerdere plot-twitsen schrijf je op een 2-tal A4’tjes.

Kortom, beide films hebben hetzelfde thema, maar maken er beide iets unieks van. Onze voorkeur gaat vanwege de structuur & opbouw lichtjes naar Oorlogswinter, maar Zwartboek is dan weer een bekroning van het meesterlijke werk van Paul Verhoeven. Het is letterlijk een kwestie van smaak.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter