The Shining op Netflix België review

The Shining posterThe Shining **** 1/2

Regie: Stanley Kubrick (Eyes Wide Shut, 2001: A Space Oddessey, A Clockwork Orange)

Met Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd, Scatman Crothers, Barry Nelson, Philip Stone, Joe Turkel,…

Speeltijd: 144′

Ga kijken als je hield van Psycho & The Haunting.

Het verhaal: De inspiratieloze schrijver Jack Torrance krijgt een opdracht om met zijn familie een hotel in de Rocky Mountains te onderhouden tijdens de zwaar besneeuwde wintermaanden. Eens Jack met zijn vrouw en zoontje in het Overlook Hotel intrekken, merken ze algauw dat er iets mis is met de omgeving. Ze worden onder meer gevraagd om de beruchte kamer 237 te vermijden…

Jack Nicolson in The Shining

Ons verdict: Met als tagline A Masterpiece Of Modern Horror kan je jezelf niets anders inbeelden dan een film die een speels genre in jaren ’80 tot een hoger niveau tilde. Dit is dan ook het effect van een filmklassieker zoals The Shining die MoviePulp met deze review aan zijn ‘repertoire’ van reviews toevoegt.

De verfilming door meester-regisseur Stanley Kubrick van de bestseller door Stephen King mag op het eerste zicht een uitstekende horrorfilm zijn, maar gezien zijn tijdsgeest waarin horrorfilms enkel één of andere Boogeyman of griezelig hoofdfiguur bevatte, oversteeg het duidelijk het genre door meer menselijke angsten te introduceren. Grotere thema’s zoals eenzaamheid, isolatie en het effect dat dit zou kunnen hebben op sommige mensen heersen als symboliek in The Shining. In The Shining zien we een uitstekende Jack ‘Heeere’s Johnny!’ Nicholson één van de rollen uit zijn leven acteren in de gedaante van schrijver Jack Torrance door het psychologische meer aan de oppervlakte te brengen van deze getormenteerde ziel. Spijtig genoeg ging dit aspect zwaar in tegen het boek dat Stephen King zelf had geschreven (het boek en de film zijn dan ook totaal uiteenlopend), een vete die jaren zou aanslepen tussen de schrijver en de regisseur. Volledig onterecht trouwens, want zonder Kubrick hadden quotes zoals Redrum, Heeere’s Johnny! en All work and no play makes Jack a dull boy nooit aan deze klassieker zijn toegevoegd en het einde nooit zo mooi symbolisch zijn geëindigd. The Shining gaat zo de geschiedenis als wederom een film van Kubrick die tot in het zieke toe geperfectioneerd werd (geruchten gaan dat er voor sommige scènes 127 takes nodig waren en dat Jack Nicholson nodeloos boterhammen met kaas moest eten om een soort instinctieve walging te ontwikkelen).

Kortom, als je Netflix hebt, moet je binnenkort The Shining bekijken om jezelf in de cultuur van de film onder te dompelen. Geniet onderaan van een aantal clips uit The Shining:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.