Just Mercy recensie in BOZAR Brussel

Just Mercy recensie in BOZAR BrusselJust Mercy *** 1/2

Regie: Destin Daniel Cretton (The Glass Castle, Short Term 12)

Met Michael B. Jordan, Jamie Foxx, Brie Larson, Tim Blake Nelson, Rob Morgan, O’Shea Jackson,…

Speeltijd: 137′

Ga kijken als je hield van On Basis of Sex & The Glass Castle.

Het verhaal: In het intense, op feiten gebaseerde “Just Mercy” volgen we de jonge advocaat Bryan Stevenson en zijn historische strijd voor gerechtigheid. Na zijn studie aan Harvard kan Bryan kiezen uit tal van lucratieve banen. Maar in plaats daarvan gaat hij naar Alabama om gevangenen te verdedigen die ten onrechte zijn veroordeeld of niet de juiste juridische bijstand hebben gekregen. Hij krijgt daarbij steun van de plaatselijke advocaat Eva Ansley. Een van zijn eerste en meest controversiële zaken is die van Walter McMillian, die in 1987 ter dood is veroordeeld voor de geruchtmakende moord op een 18-jarig meisje, ondanks een overvloed aan ontlastend bewijs en het feit dat de enige getuigenverklaring tegen hem afkomstig is van een crimineel met een motief om te liegen. In de jaren daarna raakt Bryan verwikkeld in een juridisch en politiek steekspel en krijgt hij te maken met openlijk racisme in zijn strijd voor Walter en andere gedetineerden, waarbij hij wordt tegengewerkt door het systeem.

Jamie Foxx in Just Mercy recensie in BOZAR Brussel

Ons verdict: Als het om films met Afro-Amerikaans ongelijkheid gaat, denk je steenvast aan politiek activistische regisseurs zoals Spike Lee & Ava DuVernay die er altijd als de kippen bij zijn om op de Oscar-nominaties te spuwen als er te weinig zwarten genomineerd zijn. Hoewel hun euvre er best mag zijn, missen we soms de luchtigheid en de nuance in de film die ze brengen. Laat dit nu net onverwachts zijn wat Cretton met Just Mercy brengt.

Michael B. Jordan in Just Mercy recensie in BOZAR Brussel

Just Mercy probeert niet het zoveelste verhaal te brengen van een veroordeelde zwarte man die onschuldig is. Het is eerder een verhaal waarom zoiets als de doodstraf nog bestaat anno 2020. Toegegeven, het idee spreekt aan voor de doorsnee Belg als je terugdenkt aan de zaak Detroux, maar wordt maar eens als onschuldige man ter dood veroordeeld. Ruim het verbrande vlees en de stront maar eens van de vloer van een man die het verdient om naar de hel te gaan. Het zijn harde zaken waar regisseur Destin Daniel Cretton je doorloodst in Just Mercy en wat je ook aanvaard ondanks een speelduur van meer dan 2 uur. Het begin van Just Mercy mocht wat sneller, maar ook dat doet Destin om de toon van zijn film(s) te bepalen en Just Mercy mooi op te bouwen zoals het hoort. We get it now. Toch hadden we wat meer swung verwacht in het eerste deel van Johnny D’s zaak en misschien wel wat meer controverse in bvb. de uitvoering van de doodstraf. Van de cast gaat verrassend genoeg Michael B. Jordan, Tim Blake Nelson & Rob Morgan met de pluimen lopen, terwijl Jamie Foxx & Brie Larson wat naar de achtergrond verhuizen. Foxx zet wel de puntjes op de i met zijn emotioneel geladen reactie op het einde van McMillan v. State.

Kortom, de Hawiaanse regisseur Destin Daniel Cretton weet hoe hij je ziel moet raken en doet dit opnieuw (en beter) met Just Mercy. Schrijf zijn naam op, want van deze jongen ga je nog een Oscar voorbij zien komen.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter