Ava DuVernay’s 13th op Netflix België review

13th op Netflix België poster13th ****

Regie: Ava DuVernay (Selma)

Met interviews van Angela Davis, Melina Abdullah, Michelle Alexander, Cory Booker, Angela Davis, Henry Louis Gates, Newt Gingrich, Van Jones, Charles Rangel,…

Speeltijd: 100′

Ga kijken als je hield van The Birth of a Nation, 12 Years a Slave & Race.

Het verhaal: 13th geeft een historisch overzicht van de Afro-Amerikaanse onderdrukking sinds begin 20ste eeuw en neemt een hedendaagse kijk op het gevangenisleven van heel wat zwarten als massale opsluiting in het Verenigde Staten van de laatste 5 decennia.

Ava DuVernay's 13th op Netflix België review

Ons verdict: Regisseur Ava DuVernay kreeg in 2014 de kans om het leven van Martin Luther King te verfilmen met de film Selma, maar deze haalde niet dezelfde verwachtingen in als pakweg een 12 Years a Slave. Om aan te tonen hoe onderlegt ze wel in de problematiek van zwarte onderdrukking is (ze werd immers bekend door documentaires van de zwarte hip hop-cultuur zoals This in the Life & My Mic Sounds Nice), maakte ze een documentaire voor Netflix met de titel 13th die in alle geheim het prestige kreeg om in 2016 het New York Film Festival te openen. 13th verwijst naar het 13de amendement van de Amerikaanse grondwet die letterlijk vertaald het volgende stelt:

Noch slavernij noch onvrijwillige dienstbaarheid, behalve als straf voor een misdrijf waartoe de betrokken persoon rechtmatig veroordeeld zal zijn, zal bestaan in de Verenigde Staten of in enig gebied dat aan hun bevoegdheid onderworpen is. (afschaffing van de slavernij in 1865 dankzij Amerikaanse president Abraham Lincoln)

De documentaire is een geslaagde kijk op het hedendaagse gevangenisleven in de Verenigde Staten en hoe dit een nieuwe werktuig is om zwarten zoals tijdens de jaren van de slavernij te onderdrukken. Bovendien voert 13th zoals vele historici een scherpe kritiek tegenover het gevoerde beleid rond massale opsluiting door presidenten zoals Reagan & Clinton die momenteel zo’n 60% van de zwarten en latino’s in het land treft. Pakweg 30% van de Amerikaanse bevolking wordt getroffen door dit mass incarceration-beleid.

Besluit: 13th is een geslaagde documentaire waar je als liefhebber van de Afro-Amerikaanse subcultuur net dat beetje extra informatie meekrijgt om films zoals 12 Years a Slave, Race, The Get Down, The Birth of a Nation of Selma te appreciëren.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter