On the Basis of Sex recensie op Dames Draaien Festival 2019

https://i.imgur.com/cENL71D.jpgOn the Basis of Sex *** op Dames Draaien Festival *** 1/2

Regie: Mimi Leder (Deep Impact)

Met Felicity Jones, Armie Hammer, Justin Theroux, Sam Waterston, Kathy Bates, Stephen Root,…

Speeltijd: 120′

Ga kijken als je hield van BlacKkKlansman & Colette.

Het verhaal: On the Basis of Sex vertelt het waargebeurde verhaal van de jonge advocate Ruth Bader Ginsburg die komaf wil maken met de eeuwenlange genderdiscriminatie. Samen met haar man Martin Ginsburg die haar onvoorwaardelijk steunt, start ze een revolutionaire rechtszaak. Ruth Bader Ginsburg is uitgegroeid tot één van de grootste iconen ter wereld die zich inzet voor gendergelijkheid en is momenteel rechter van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten.

On the Basis of Sex recensie op Dames Draaien Festival 2019

De setting: Het Dames Draaien festival, 4 dagen films gemaakt door vrouwen. Een niet te missen event voor alle filmliefhebbers! De 11de editie van het Brussels International Women’s Film Festival vindt plaats van 24 tot 27 januari 2019 in de bioscoop Vendôme, met een opening in de Bozar. Op het programma: 30 films, ontmoetingen met regisseurs, debatten en vele andere dingen!

On the Basis of Sex recensie op Dames Draaien Festival 2019

Ons verdict: Het lijkt haast een eeuwigheid geleden, maar de naam Mimi Leder zou net voor de eeuwwisseling bekend in de oren moeten klinken. Ze was één van de weinige regisseuses die box office hits had met Deep Impact & The Peacemaker, maar ze verdween naar de achtergrond met meer & meer producties in televisie omdat ze de filmcritici niet mee had. Dankzij prestigieuze HBO-televisieseries Shameless & The Leftovers is ze nu terug met On the Basis of Sex, een rechtbankdrama over de gendergelijkheid in de jaren stillekes.

On the Basis of Sex kenmerkt zich als een elegante productie waarin zowel Felicity Jones & Armie Hammer met hun gracieuze stijl op het grote doek het hof maken aan Ruth Bader Ginsburg. Beide geslaagde acteerprestaties zijn een ode aan de onschatbare waarde die de Amerikaanse juriste aan de Westerse wereld als cadeau schonk. Dat gezegd zijnde, blijft de regisseuse Mimi Leder toch de zwakste schakel in On the Basis of Sex, want met een sterk begin, een middelmatige climax en een slap einde is de plotstructuur verre van ideaal. Tot slot konden we de seksistische humor in de dialogen van On the Basis of Sex best wel pruimen en in een omgeving zoals het Brussels International Women’s Film Festival zorgt dit voor de nodige controverse & sfeer om de film ten volle te absorberen.

Besluit: Kort door de bocht is On the Basis of Sex een oudere versie van Suits. Serieuzer, maar daarom niet per sé meer entertainend.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter