Maniac recensie op Netflix België

Maniac recensie op Netflix BelgiëManiac ****

Regie: Cary Joji Fukunaga (True Detective, Bond 25, Beasts of no Nation) / Bedenker: Patrick Somerville (The Leftovers)

Met Emma Stone, Jonah Hill, Justin Theroux, Billy Magnussen, Sonoya Mizuno, Sejal Shah, Aaralyn Anderson, Alexandra Curran, Christian DeMarais, Julia Garner, Gabriel Byrne,…

Speeltijd: 10 afleveringen per seizoen / 40 minuten per aflevering

Ga kijken als je hield Legion, Black Mirror’s San Junipero, Mute & Her aan het tempo van Mindhunter.

Het verhaal: Twee patiënten worden aangetrokken door een mysterieus farmaceutisch onderzoek dat beweert hun psychologische problemen zonder enige complicaties of bijwerkingen permanent te laten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar dan gaan dingen niet volledig zoals gepland.

Ons verdict: We horen het voorbije jaar zo weinig enthousiasme van Netflix over zijn recente overwinningen, maar met de uitstekende campagne voor de Primetime Emmy Awards waar het meer awards ophaalde dan grote vijand HBO en het winnen van de belangrijkste award op het filmfestival van Venetië dankzij Alfonso Cuarón’s Roma heeft het contentplatform zich eindelijk bevestigd als speler voor de meerwaardezoeker. HOERA voor Netflix! Maar… Hoewel we uiteraard een abonnement op Netflix hebben, moeten we wel zeggen dat we in 2018 tot op heden op onze honger hebben gezeten met enkel Seven Seconds, Altered Carbon & Luke Cage S2 die effectief onze verwachtingen inwilligde (OK, Tyrant S3 ook wel, maar dat is dan niet officieel van Netflix). We hopen dat de Amerikaanse regisseur met licht Japanse & Europese roots Cary Joji Fukunaga met Maniac hier verandering in zal brengen…

Maniac recensie op Netflix België

Maniac start met een goede pilot die barst van de symboliek met heerlijke verwijzingen naar de 70ies, de 80ies & een hedendaagse Donald Trump era in een aparte dystopische toekomst vol Aziatische invloeden. Dat is een mondvol, right? In heel wat opzichten is de enscenering, belichting & cinematografie te vergelijken met de Marvel-hitserie Legion door FX Networks met dan de verhaallijn & de acteerprestaties die het verschil maken. Oscar-winnares Emma Stone wordt vanaf aflevering 1 afgetroeft door Jonah Hill, want zo’n grote fans zijn we niet van Stone als ze enkel de gezichtsexpressies uit Magic in the Moonlight bovenhaalt. Laat staan dat ze probeert Margot Robbie als Naomi Lapaglia te vertolken. Je krijgt er wel een (wederom) geweldige Sonoya Mizuno bij. Enfin. De thema’s die Maniac aankaart zoals drugsmisbruik, mentale ongezondheid, illusie, maar ook familietrauma, eenzaamheid & de zoektocht naar geluk smaken naar meer hoewel de serie wel veel zaken steelt uit filmklassiekers zoals Inception & Her. De fijne knipoog van Maniac naar The Dharma Initiative uit Lost konden we ook wel appreciëren. In het rijtje van rariteit komt Maniac tot hiertoe nog niet aan het niveau van Twin Peaks, maar zijn unieke humor maakt de Netflix-serie bijzonder en viel dan ook meteen in onze smaak. Maniac voelt tot slot heel experimenteel aan voor een Cary Joji Fukunaga-productie. Opgelet dus, want deze Netflix-serie is niet voor iedereen.

Kortom, Maniac is een heel andere serie door Cary Joji Fukunaga en meteen één van de betere series op Netflix, maar FX- & HBO-series houden toch nog steeds de bovenhand in 2018.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter