Colette recensie

Colette recensieColette ****

Regie: Wash Westmoreland (Still Alice)

Met Keira Knightley, Dominic West, Eleanor Tomlinson, Denise Gough, Fiona Shaw, Ray Panthaki, Aiysha Hart, Shannon Tarbet,…

Speeltijd: 111′

Ga kijken als je hield van Tulip Fever, Phantom Thread & Atonement.

Het verhaal: Parijs, 1892. Colette wordt net zoals andere broodschrijvers door haar man Willy gedwongen om onder zijn naam romans te schrijven. Na hun succes vecht ze om haar talenten bekend te maken, maar ook tart ze de maatschappelijke grenzen van seksualiteit.

xxx

Ons verdict: Wie MoviePulp.be al een tijdje volgt, weet dat we niet bepaald grote fans zijn van kostuumdrama’s, maar als er iemand dit genre beheerst, is het Keira Knightley wel. Dat gaat niet altijd van een leien dakje als je denkt aan het recente The Nutcracker & the Four Realms, maar op en al heeft ze met films zoals Atonement, The Duchess en Pride & Prejudice al getoond dat ze meer kan dan enkel een kleed van Chanel op de catwalk dragen. Samen met regisseur Wash Westmoreland die cinefielen onder ons zullen kennen als de regisseur achter Oscar-film Still Alice krijgen we Colette, het leven van de legendarische Franse schrijfster die eigenhandig de Victoriaanse tijden een halt toeriep met haar pittige romans rond het wulps verzonnen figuur Claudine. De impact dat deze schrijfster op de dag van vandaag heeft, is ondenkbaar, want voor haar tijd was ze een pionier op het vlak van seksualiteit & vrouwenrechten. Sommigen gaan zelfs zo ver om te zeggen dat Claudine het stereotype van de Franse vrouw in het leven heeft geroepen…

Jaja, leuke inleiding, maar is Colette wat? Jazeker! Wat regisseur Wash Westmoreland goed doet, zijn 2 zaken: Enerzijds blijft hij met zijn kostuumdrama net onder de 2 uur en anderzijds bouwt hij het verhaal samen met de film in crescendo mooi op met in het midden de climax van de film, nl. de mooie Keira Knightley & Eleanor Tomlinson die sensueel met elkaar om gaan. De acteerprestatie van Dominic West in Colette past perfect naast wat hij reeds neerzette met The Affair en ook Keira Knightley zet haar beste rol in jaren neer als de Franse schrijfster Sidonie-Gabrielle Colette. De decoraties, achtergronden & de zogenaamde waarheidsgetrouwe elementen uit de Belle Epoque in Colette vereisen wel wat fantasie van de kijker, gezien deze in het begin serieus de bal wat misslaat, maar je vergeet deze na pakweg een half uur vanwege de verhaallijn en de personages in Colette. Daar zit dan ook meteen de grootste kracht van de film: De uniek historische verhaallijn en de prestatie van deze vrouw in de geschiedenis. We were impressed!

Kortom, Colette is één van de betere kostuumdrama’s die we in de laatste jaren zagen. Opnieuw Oscar-materiaal voor de makers van Still Alice & Carol?

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter