The Nutcracker & the Four Realms recensie

The Nutcracker & the Four Realms recensieNutcracker & the Four Realms ** 1/2

Regie: Lasse Hallström (What’s Eating Gilbert Grape, Dear John) & Joe Johnston (Captain America: The First Avenger, Jumanji)

Met Mackenzie Foy, Keira KnightleyJayden Fowora-Knight, Helen Mirren, Morgan Freeman, Eugenio Derbez, Richard E. Grant, Jack Whitehall,…

Speeltijd: 109′

Ga kijken als je hield van Oz: The Great & Powerful, Hugo, Belle & het Beest & Alice in Wonderland.

Het verhaal: Het verhaal van de Notenkraker komt tot leven in deze nieuwe live action Disney-verfilming. Een jong meisje in Londen ontdekt een magische wereld vol muizen, speelgoed, snoepjes en een notenkraker.

Ons verdict: Disney krijgt niet genoeg van zijn live action films en de voorlaatste van het jaar staat deze week op de planning: The Nutcracker & the Four Realms. Met Christopher Robin sloeg Disney lichtjes de bal mis, maar met The Avengers: Infinity War hadden ze een dikke hit te pakken dit jaar. Wat mogen jullie verwachten van Disney’s versie van de Notenkraker?

Keira Knightley & Mackenzie Foy in The Nutcracker & the Four Realms

Wel, teleurstelling vrezen we. Waarom? De Notenkraker heeft een speciale band met Rusland: Hoewel het verhaal geen Russische volksverhaal is (het verhaal is afkomstig van de Duitse schrijver E. Hoffman), maakte Russische componist Tsjaikovski samen met het Russische ballet het verhaal groot, maar ook op het vlak van vormgeving & levenswijsheid steunt het haar hard aan de orthodox christelijke cultuur. En laat daar nu net de fout zitten in deze Amerikaans puriteinse versie van Disney’s The Nutcracker. Het verhaal wordt uit zijn populaire context gerukt en krijgt in alle opzichten een Disney sausje erom heen die we reeds zagen in producties zoals Alice in Wonderland & Oz: The Great & Powerful. Verwacht je dus maar al aan een heleboel Disney-clichés. De saus is zo dik dat regisseursduo Lars Hallstrom & Joe Johnson vergeet waar de essentie van het verhaal moet liggen: broederschap & traditie. Begrijp ons niet verkeerd, deze elementen zijn wel aanwezig, maar komen totaal niet goed tot hun uiting aan het einde van The Nutcracker. Zeer spijtig. Thans zou Disney na Frozen & Coco moeten weten hoe succesvol broederschap & traditie wel kan zijn. Mackenzie Foy trekt na haar succesvolle prestatie in Interstellar de cast met haar mature acteerprestatie, maar Keira Knightley kent een dieptepunt in haar carrière met haar prestatie als de irritante Sugar Plum, het personage met de schelste stem in de filmgeschiedenis. Vreselijk. Tot slot slaagt Disney er wel in om de traditie van De Notenkraker te bewaren met geslaagde dans, ballet & kostuums in de film.

Besluit: Gemengde gevoelens bij The Nutcracker & the Four Realms, maar de film heeft tegenover een Janneman Robinson & Poeh wel een duidelijker doelpubliek, nl. schoolkinderen.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter