Bohemian Rhapsody recensie

Bohemian Rhapsody recensieBohemian Rhapsody *** 1/2

Regie: Bryan Singer (X-Men: Apocalypse, Valkyrie, Jack the Giant Slayer) & Dexter Fletcher (Eddie the Eagle)

Met Rami Malek, Lucy Boynton, Aidan Gillen, Tom Hollander, Gwilym Lee, Ben HardyJoseph Mazzello, Mike Myers,…

Speeltijd: 134′

Ga kijken als je hield van A Star is Born, Eddie The Eagle & Vinyl met hier en daar een special effectje uit X-Men: Days of Future Past.

Het verhaal: De biografische verfilming van de legendarische rockband Queen met de charismatische Freddy Mercury, Brian May, Roger Taylor & John Deacon.

Ons verdict: EINDELIJK! De legendarische rockband Queen krijgt na meer dan 20 jaar zijn eigen biopic, maar dat ging niet zonder vallen & opstaan. De #MeToo-controverse sloeg hard in bij de producenten toen regisseur Bryan Singer in opspraak kwam en als hij achteraf nog eens bleek zijn afspraken niet na te komen, ging het snel voor de jongen die 20th Century Fox een stevige enveloppe toeschoof met de X-Men-films. Dexter Fletcher mocht het roer overnemen, maar we weten hoe de visies van 2 regisseurs op een film kunnen clashen. Top of flop? Ready, Freddie?

Rami Malek is Freddy Mercury in Bohemian Rhapsody

No pressure, but bring in the Oscars want dit hoogtepunt van filmjaar 2018 zal niet makkelijk geëvenaard worden qua emotionele beleving bij het publiek. Een langverwachte film over Queen heeft natuurlijk al voorsprong op eender welk script in het muziekgenre, vooral als je bedenkt hoeveel miljoenen fans al jaren op hun honger zitten om de legende van Freddie Mercury eer aan te doen in een larger than life project. Maar als je daarbij ook nog eens een strakke cinematografie bijtelt zoals Vinyl, The Deuce & Lovelace, een schitterende cast (hoe uncanny is de gelijkenis tussen Brian May en Gwilym Lee?!) met Rami Malek als hoogtepunt in een nooit geziene roltransformatie, en een solide filmscript, krijg je een fantastische hommage aan de grootste rockband ooit.

Can we talk about Rami again? Critici schuwen niet weg van foute vergelijkingen met de echte Freddie, en claimen dat Malek niet zo hard lijkt op hem. En toch slaagt Rami Malek erin om niet enkel als 2 druppels water op hem te lijken, maar tevens de kern van wie Freddie Mercury was, op een originele manier neer te zetten. Het wordt haast meta op deze manier: geen flauwe kopie, maar een unieke tribute to Freddie. Art for art’s sake, quoi. Is de film perfect? Neen. Zoals ieder larger than life project, zijn er van meet af aan te hoge verwachtingen, waar het menselijk onmogelijk is om aan te beantwoorden. De beginscène heeft het potentieel van een crescendo, maar vat flauw aan met een redelijk passieve scène van Freddie op zijn bank. De nasynchronisatie tussen de acteerprestatie van Rami Malek & het gezang van Freddie Mercury kon met momenten beter en de 2de climax bij het Live Aid-concert stopt met een flauw traditioneel einde. Maar ondanks de schoonheidsfoutjes maakt de cast er wel het betere van dankzij o.m. de studio sessions (Bohemian Rhapsody & We Will Rock You) die zonder twijfel de grootste climaxen van de film zijn.

Kortom, Rami Malek zet één van de prestaties van het jaar neer als Freddie Mercury in Bohemian Rhapsody. Of de film een lasting performance kan neerzetten, zal de tijd uitwijzen, maar het regisseerwerk kon beter voor deze legendarische rockband.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter