Ready Player One recensie in IMAX 3D

Ready Player One recensie in IMAX Ready Player One ***1/2 in IMAX 3D ****

Regie: Steven Spielberg (Jaws, Saving Private Ryan, Minority Report, Jurassic Park)

Met Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, Simon Pegg, T.J. Miller, Mark Rylance, Hannah John-Kamen,…

Speeltijd: 140′

Ga kijken als je hield van Avatar & A.I.

Het verhaal: Ready Player One speelt zich af in 2045 op een punt dat de wereld op instorten staat. Mensen zoeken hun redding in OASIS, een uitgestrekt virtual reality universum gemaakt door de geniale James Halliday. Als Halliday overlijdt, laat hij een immens fortuin na aan degenen die als eerste easter eggs vindt dat hij in OASIS heeft verstopt. Er ontstaat een ware jacht die de wereld in zijn greep houdt en de jonge Wade Watts besluit mee te doen als Parzival.

Tye Sheridan in Ready Player One

Ons verdict: Steven Spielberg mag dan misschien wat aan de oude kant zijn, de man heeft een repertoire om U tegen te zeggen met filmklassiekers zoals Saving Private Ryan, Schindler’s List, Minority Report, Jaws & Jurassic Park. De laatste jaren brengt hij als regisseur niet bepaald films van topniveau uit als je denkt aan The Post, The BFG & Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull en lijkt hij op zijn 71ste meer en meer de rol van filmproducent op te nemen met de ontelbare franchises waaraan hij de hand legde. Maar dan krijgt hij een script van Ready Player One door schrijver Ernest Cline in de handen en beslist hij een allerlaatste keer een ode te brengen aan het science fiction genre.

Wel, Ready Player One is meer een ode aan de jaren ’70, ’80 & ’90 dan het science fiction genre. De blockbusters vol verwijzingen naar de gaming industrie barst van de old school referenties met figuren zoals Batman, Alien, Chuckie, Lord of the Rings, Atari, Mortal Combat, Back to the Future, Tekken, Jurassic Park, Star Wars, King Kong, Terminator 2 en zoveel meer die snel op het scherm flitsen. Enkel een man met de status van Steven Spielberg kon het zo voor elkaar krijgen om de rechten van al deze personages te mogen gebruiken voor zijn Avatar en dat maakt Ready Player One op zich al uniek. Ready Player One start ook zeer spectaculair met een indrukwekkende autorace die nu al meer legendarisch is dan The Fast & Furious-franchise. Maar spijtig genoeg zakt de blockbuster meteen weg naar het gekend Hollywood-niveau dat we allemaal kennen om dan weer even aan het einde boven water te komen. De cast met Tye Sheridan, Ben Mendelsohn, Mark Rylance  & Simon Pegg aan kop leveren uitstekend werk en wij waren ook zeer blij met de uitgesproken verwijzing naar Kubrick’s The Shining in het verhaal. Tot slot kunnen we best stellen dat Ready Player One één van de beste videospel-verfilmingen aller tijde is waar Pixels nog iets van kan leren, maar het blijft verre van een Interstellar of Minority Report. De fun primeert in deze Ready Player One.

Kortom, Ready Player One is hop en top Spielberg en de vele referenties naar de hedendaagse popcultuur maken van deze film een ware reis door de tijd. Eén en al plezier voor de vele Spielberg-liefhebbers out there. Ga het zeker in IMAX 3D bekijken zolang het kan.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter