Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull review

Indiana Jones and The Kingdom of the Crystal Skull posterIndiana Jones and the Kingdom of the Crystall Skull****

Regie: Steven Spielberg

Productie & Script: George Lucas

Met: Harrison Ford, Shia LaBeouf, Cate Blanchett, Ray Winstone, Karen Allen, John Hurt

Speelduur: 120′

Ga kijken als je houdt van de drie voorgaande Indy-avonturen tiens.

Het verhaal: Op straffe van een Lucasfilm proces, raden wij u aan om dit vooral zelf te ontdekken in de dichtsbijzijnde bioscoop :-).

Harrison Ford en Shia LaBeouf in Indiana Jones and The Kingdom Of The Crystal Skull

Ons verdict: Na maanden van opgeklopte hype (waar ook wij aan meededen, mea culpa) en over 19 jaar opgebouwde, hooggespannen verwachtingen, kon het bijna niet anders dan dat de vierde Indiana Jones film zou tegenvallen. Als je sommige kritieken van de voorbije dagen las, leek het wel of Spielberg zijn meest iconische filmfranchise finaal naar de knoppen had geholpen. Ook ik was enigszins teleurgesteld toen de eindcredits over het scherm rolden. Indy 4 is een goedgemaakte zomerblockbuster zonder meer. In het eerste uur haalt deel 4 moeiteloos het niveau van de 3 voorgaande klassiekers uit de reeks, maar naargelang de film vordert, maakt het plot steeds vreemdere bokkensprongen en worden de actietaferelen zwaar over-the-top. Hoe een film op een uur tijd kan evolueren van een heerlijke hommage aan de SciFi B-films uit de jaren ’50 tot een CGI spektakel dat eerder thuishoort in de gemiddelde superheldenfilm, is mij nog altijd een raadsel. Desondanks heb ik genoten van Indiana Jones 4. Vooral Harrison Ford verbaasde me. Voor een 65jarige, gaat de actieheld uithangen, hem nog verbazingwekkend goed af. Uiteraard wordt Ford geholpen door een fantastisch stuntteam en dito special effects, maar toch, respect! Ook de rest van de bende is perfect gecast. Winstone, Blanchett en Hurt puren het maximum uit hun bordkartonnen personages. Vooral Blanchett gaat totaal loos als de Russische slechterik van dienst. Het doet ook goed om Allen (nog altijd de beste Indy-girl ever) terug te zien aan de zijde van the man with the hat. Shia LaBeouf staat weliswaar iets te nadrukkelijk te hengelen naar een eigen spin off franchise. Toch bevestigt hij z’n status als dé coming man van Hollywood, ook naast één van de grootste actiehelden aller tijden, met verve. Voor filmliefhebbers is het smullen geblazen van de enorme hoeveelheid referenties die Spielberg in de film stopte. American Graffiti, The Wild One, Rebel Without A Cause, ze passeren in sublieme eerste uur allemaal de revue. Kortom, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull zal de filmgeschiedenis niet veranderen -dat deed ‘Raiders‘ bijna 30 jaar geleden-, maar biedt toch zomers topentertainment dat je gewoon moet gezien hebben op het witte doek. Besef alleen dat blockbuster goden als Spielberg en Lucas, véél en véél beter kunnen.


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

13 gedachten op “Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull review”


 1. Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

  De film liet me heel hard denken aan ‘Die Another Day’ uit de James Bond 007 franchise. Zwaar overdreven, maar best entertaining. Ik hou het bij 3 sterretjes.

  Please wait...
 2. Hey Dax, was me al aan het afvragen wanneer je hem zou gaan kijken…
  Ondanks alle negatieve commentaren ga ik hem in de cinema zien, Indiana Jones moet op groot scherm!

  Please wait...
 3. Ja, je moet hem zeker in de cinema bekijken, maar ik vind de film toch niet helemaal Indy. Daarvoor heeft ie het realistische een beetje kwijt gespeeld.

  Please wait...
 4. Ga gewoon kijken Joris. Hij is uitstekend, maar jammer genoeg niet in dezelfde klasse als de drie voorgaande :-)!

  Please wait...
 5. Leuke samenvatting, Kenneth. Volledig met je eens, al heb ik er echt wel van genoten. De sci-fi plot is misschien wat over the top, en nogal “been there, done that”, maar door de jaren ’60 sfeer geraakt Spielberg er wel mee weg. Toevallig zag ik vorige week ook “National Treasure 2: Book of secrets”… Dan is het contrast met deze IJ4 toch wel immens.

  Gingen wij trouwens niet samen gaan kijken?

  Please wait...
 6. Ja dat was het plan :-). Totally slipt my mind door de drukte van de voorbije weken.

  Inderdaad NT2 is een wel héél flauw indy afkooksel als je die naast IJ4 legt.

  Please wait...
 7. verschrikkelijke film. op geen enkel moment half zo meeslepend als de vorige drie. een atoombomtest overleven in een koelkast. Shia LeBoeuf die zijn hype wat verder bewerkstelligt. George Lucas die op een pijnlijke manier zijn medewerking laat zien in de laatste vijf minuten van de film. Ga zo maar door. ik zou beschaamd zijn om deze film aan iemand aan te raden. er zijn zoveel goede films te vinden, om je tijd en geld (bioscoopticketjes van 7 euro?!) aan te hangen. ik heb net die south park aflevering gezien, de film zelf afgelopen zomer. mensen die de film nog niet gezien hebben, bekijk eerder south park dan de 4de indiana jones.

  Please wait...

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter