Phantom Thread recensie

Phantom Thread recensiePhantom Thread ***

Regie: Paul Thomas Anderson (Inherent Vice, There Will Be Blood)

Met Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps, Lesley Manville, Brian Gleeson, Camilla Rutherford,…

Speeltijd: 130′

Ga kijken als je hield van Nocturnal Animals & Yves Saint Laurent.

Het verhaal: Londen, 1955. De beroemde ontwerper Reynold Woodcock die jurken maakt voor prinsessen, hertoginnen en andere populaire personen ontmoet Alma, de vrouw die het leven van de virtuoos danig uit balans brengt en de muze van zijn leven wordt.

Vicky Krieps & Daniel Day-Lewis in Phantom Thread

Ons verdict: Zowat de gehele vakpers moest huilen toen drievoudig Oscar-winnaar Daniel Day-Lewis aankondigde dat hij Hollywood zal verlaten voor zijn liefde aan mode en we hebben dit allemaal te danken aan Phantom Thread. Hij zou zogenaamd zijn nieuwe passie hebben ontdekt in de film. Nen dikke merci, Paul Thomas Anderson! Dat even ter zijde, Phantom Thread steunt vooral op de presentatie van het koppel Daniel Day-Lewis & de Luxembourgse actrice Vicky Krieps (Hanna, A Most Wanted Man) die net zoals een Franse film de romance tussen elkaar weet uit te spelen. Toch blijft het geheel zeer droog en sec in landschappen en kostuums die ons niet echt van onze stoel bliezen. OK, er zijn een aantal mooie exemplaren te bekennen in Phantom Thread die Vicky Krieps met elegantie draagt en er zijn ook een aantal fijne knipoogjes naar het Belgisch koningshuis, het modehuis Nathan (hoewel met personage van Daniel Day-Lewis eerder geïnspireerd is op Cristobal Balenciaga) & Antwerpen als hoofdstad van de mode, maar het blijft onder het niveau dat we van een Paul Thomas Anderson verwachten. Het is een noemenswaardige cinematograaf zoals Emmanuel Lubezki, Eduard Grau, Wally Pfister of Seamus McGarvey die we missen in Phantom Thread.

Kortom, Phantom Thread mag er zijn als laatste film van Daniel Day-Lewis, maar ik zou als modeliefhebber eerder gaan voor een Nocturnal Animals. De grandioosheid van Daniel Day-Lewis overklast niet de symboliek achter deze geweldige film door mode-icoon Tom Ford.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter