Iron Man 3 review

iron man 3 posterIron Man 3 ***1/2

Regie: Shane Black (Kiss Kiss Bang Bang)

Met: Robert Downey Jr., Don Cheadle, Gwyneth Paltrouw, Guy Pearce, Rebecca Hall, Ben Kingsley

Speelduur: 130′

Ga kijken als houdt van de vorige Iron Man films, en een vleugje Lethal Weapon.

Het verhaal: Na zijn bijna-dood-ervaring met The Avengers zit Tony Stark in een burnout. Ondertussen bedreigt überterrorist The Manderin de wereld met een reeks dodelijke bomaanslagen … .

Don Cheadle en Robert Downey Jr. in Iron Man 3

Ons verdict: Ondanks de gargantueske box cijfers, hebben de meeste Marvel Studios producties ons nooit 100% kunnen overtuigen. Zelfs The Avengers had serieuze gebreken en haalde nergens het niveau van de strafste comic book verfilmingen zoals The Dark Knight of X2. Enter Shane Black, de man die met zijn scenarios voor Predator, Lethal Weapon, The Last Boyscout en The Long Kiss Goodnight zowat eigenhandig vorm gaf aan de zelfreferentiële actieknallers van late jaren ’80 en vroege jaren’90, en met Kiss Kiss Bang Bang bewees een behendig cineast te zijn én Robert Downey Jr. klaarstoomde voor zijn nakende comeback in blockbusters als Iron Man en Sherlock Holmes.

Het moet gezegd worden, Iron Man 3 is overduidelijk een Shane Black film, alles speelt zich af rond kerstmis, de vele meta-grapjes en ironische one-liners schieten meestal raak, en een tweetal geweldige -kleinere- actiescènes lijken zo weggelopen uit het verloren gewaande scenario van Lethal Weapon 5 met Downey Jr. als Riggs, en Cheadle als Murtaugh (zie ook bovenstaande foto). Probleem is dat dit alles meer dan eens vloekt met de algehele teneur van het nogal onnozele plot, de opgelegde ‘kinderen toegelaten’ rating en de overdaad aan CGI in de -zelfs voor een superheldprent- ongeloofwaardige finale. Iron Man 3 werkt eigenlijk het best wanneer het ijzeren pak uit beeld is -wat toegegeven het merendeel van de speelduur het geval is-, en Robert Downey Jr., Don Cheadle, Guy Pearce, Ben Kingsley en de rest van de puike cast loos mag gaan met het proza en de spetterende dialogen van Black.

Ga -samen de halve wereldbevolking- gerust kijken naar Iron Man 3. Je zal je niet vervelen. Verwacht alleen niet de klassieker in het superhelden-genre die dit had kunnen worden, mits een klein beetje meer lef en durf.

Bekijk alvast enkele featurettes over Iron Man 3.Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

7 gedachten op “Iron Man 3 review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter