BIFFF 2013: Dario Argento interview (Deep Red, Suspiria, Phenomena)

Dario Argento BIFFF 2013Van 2 tot 13 april was het de 31ste editie van het Brussels International Festival of the Fantastic Film. Over de jaren heen groeide Dario Argento (Deep Red, Suspiria, Inferno e.v.a.), de Italiaanse meester van de horror (en dan vooral in het giallo-subgenre), zo een beetje uit tot kind aan huis van het wereldberoemde Brusselse filmfestival. De meeste van zijn films werden over de jaren heen vertoond en zelf was hij meermaals te gast. Argento werd overigens één van de eerste Ridders in de Orde van de Raaf. Voor de Belgische première van Dracula 3D, met o.a. Rutger Hauer en Asia Argento, zakte de ondertussen 72 jarige cineast graag nog eens af naar ons klein landje. Ondergetekende greep met beide armen de kans om een gesprek te hebben over deze nieuwe adaptatie van het wereldberoemde horrorverhaal en uiteraard zijn rijkgevulde carrière. On y va!

Je werkte met een piepjonge Jennifer Connelly in Phenomena, welke nadien uitgroeide tot een absolute wereldster en Oscarwinnares. Waarom koos je specifiek voor haar en hoe was het om met haar te werken op zo een jonge leeftijd?

Ik caste Jennifer omdat Sergio Leone me haar voorstelde. Hij wist dat ik voor mijn film een uitstekende jonge actrice zocht en hij had met haar gewerkt in Once Upon a Time in America (uit 1984, red.). Ik ontmoette haar en ze was perfect voor de rol. Ze was heel lief, vriendelijk en het was heel leuk om met haar te werken.

jennifer_connelly_phenomena

Dracula 3D, welke ook op het BIFFF vertoond wordt, is de zoveelste vertelling van het wereldberoemde verhaal van Bram Stoker. Wat is er verschillend aan jouw versie?

Het is en blijft een erg romantisch verhaal en we hebben dit keer ook een heleboel ongeziene creaties. Mensen die omvormen tot een wolf en andere creaturen. Dankzij de vooruitgang van techniek kunnen we dat nu allemaal laten zien. De legende van Dracula is immers onsterfelijk!

In Dracula 3D wordt één van de hoofdrollen gespeeld door internationaal bekend acteur Rutger Hauer. Schreef je de rol bewust voor hem?

Nee zeker niet. Maar wanneer ik hem ontmoette was er wel iets anders aan hem – een karakteristiek kantje – waar ik van hield. Hij vertolkt dan ook niet de gewoonlijke Van Helsing zoals in de andere adaptaties.

Je bent uiteraard wereldberoemd geworden in het giallo-subgenre, en één van mijn favoriete films aller tijden is Deep Red. Hoe kwam die film tot stand?

Ik weet niet exact meer hoe het eerste idee hieromtrent me te binnen schoot (lacht), maar ik wou hoe dan ook iets bijzonders doen dat ik niet eerder gedaan had. Een tocht door een surreëele wereld die ik helemaal zelf zou creëren met een verhaal. Tegelijk moest het echt aanvoelen voor de personages en de kijker. De locaties waren uiteraard erg belangrijk, dus die koos ik met veel zorg en geduld. Riante villa’s, droomachtige steden en vreemde architectuur met veel hoeken en vierkanten.

deep red

Een andere belangrijke factor in je films was de groep Goblin. Hoe ontstond die werkrelatie?

Ik kruiste hun pad tijdens het maken van Deep Red. Ze lieten me een demo horen en ik was er helemaal weg van. Muziek is immers belangrijk in een horrorfilm.

Dat klopt! Hoe staat het overigens met de Suspiria remake? Want er is nog steeds geen enkele Dario Argento remake te bespeuren…

Neen inderdaad in verband met Suspiria. Ik denk dat het gewoon moeilijk is om mijn films opnieuw te maken. Met al de sfeer, de bizarre personages, de vreemde hoekjes en kantjes… Ik vind atmosfeer veel belangrijker dan het verhaal, en misschien kan ik het daardoor alleen. (lacht)

Iets om trots op te zijn toch?

Ja, uiteraard! (lacht)

Zijn er nieuwe projecten op komst waar je ons al iets kan over vertellen?

Neen, nog niet op het moment. Ik ben aan het denken en aan het schrijven. (lacht)

Dracula-3D-poster

Dit is maar liefst de zesde keer dat u te gast bent op het Brussels International Festival of the Fantastic Film. Waarom dit bewuste festival?

Het is zo groots! De organisatie is echt geweldig en zoveel mensen die ernaar toe komen, uit diverse landen. Dat is geweldig.

Wat denk je van het beroemde BIFFF-publiek en hoe was de reactie van het publiek op de screening van Dracula 3D?

Dat was geweldig en leuk. Ze riepen naar het scherm en er was veel participatie van het publiek.

Enkele jaren geleden ontdekte ik op het BIFFF het laatste deel van je The Three Mothers-trilogie, namelijk Mother of Tears. Waarom duurde het zoveel jaar om deze trilogie af te werken?

Na Suspiria en Inferno was ik de wereld van magie en heksen echt even beu. Er kwamen dan uiteraard andere projecten. Zodat ik na vele jaren opnieuw klaar was om het laatste deel af te werken.

mother_of_tears asia argento

Je hebt in je jarenlange carrière samengewerkt met een boel beroemde Amerikaanse en internationaal bekende acteurs. Was dit een bewuste keuze om ook in de rest van de wereld te scoren?

Neen niet echt, dit was uiteraard omdat ik echt met hen wilde werken en soms was het dan weer omdat ik de kans aangeboden kreeg.

Zullen we ooit een film van je te zien krijgen die in een ander genre dan horror thuishoort, bijvoorbeeld een western, een komedie of een grootse actiefilm?

Neen dat denk ik niet. Ik hou echt niet van paarden en dergelijke! (lacht) Schrijven oké, maar als regisseur liggen andere genres me niet zo.

Je werkt regelmatig met je dochter samen (Asia Argento uit o.a. xXx, red.). Hoe is de werkrelatie tussen jullie op set, want ik neem aan dat de dynamiek als vader/dochter en regisseur/acteur wel helemaal anders is?

Het is uiteraard anders als je zolang hebt samengeleefd (lacht), maar ze kent mijn werk al van heel jong en ze heeft vaak goede suggesties. Dus we werken zeer goed samen.

Ze heeft het overigens erg ver gebracht in het internationale mainstream-filmcircuit…

Iedereen heeft zijn bestemming in het leven en iedereen wil bepaalde ervaringen opdoen. Dus uiteraard ben ik erg trots op haar dat ze het zo ver heeft weten te schoppen.

asia-argento-2

Dat waren onze vragen. Bedankt voor je tijd!

Graag gedaan! (lacht)

Met veel dank aan de persdienst van het Brussels International Festival of the Fantastic Film.

poster2013

Bekijk zeker ook enkele trailers van hoogtepunten uit Dario Argento’s rijkgevulde filmografie:


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

One thought on “BIFFF 2013: Dario Argento interview (Deep Red, Suspiria, Phenomena)”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.