Im Westen nichts Neues recensie op Netflix België

Im Westen nichts Neues recensie op Netflix BelgiëIm Westen Nichts Neues *** 1/2

Regie: Edward Berger (Deutschland 83, Patrick Melrose)

Met Felix Kammerer, Daniel Brühl, Sebastian Hülk, Albrecht Schuch, Edin Hasanovic,…

Speeltijd: 147′

Ga kijken als je hield van 1917, De Slag om de Schelde, Fury & De Oost.


Het verhaal: De angstaanjagende ervaringen van een 17-jarige Duitse soldaat aan het westfront tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Im Westen nichts Neues recensie op Netflix België

Ons verdict: Het lijkt misschien wat vroeg, MoviePulpers, maar verschillende filmstudio’s zijn zich al aan het opwarmen voor de opkomende awardshows. Vooral op Europees vlak lijkt Close goede punten te scoren met prijzen op internationale filmfestivals zoals Hamptons & Chicago, maar dat betekent niet dat onze Belgische inzending geen concurrentie zal hebben. Eén van zijn concurrenten is Im Westen nichts Neues, met een budget van 16 miljoen dollar de duurste Duitse film aller tijde over een afschuwelijk coming-of-age verhaal van een Duitse soldaat.

Felix Kammerer in Im Westen nichts Neues recensie doorNetflix België

Nihilisme is de hoofdtoon in deze Duitse oorlogsfilm die de kant van de Centralen in beeld brengt. De zwaarte van het scenario gebaseerd op het boek van Erich Maria Remarque evenaart deze van The Road op het vlak van ellende & miserie en dat voel je meteen aan zijn speelduur van bijna 2 uur en een half. In ruil krijg je wel fraaie beelden door Duitse regisseur Edward Berger die misschien weet wat hij met een camera moet doen, maar de mosterd iets teveel haalt bij Sam Mendes’ 1917 die eigenlijk dezelfde visie brengt maar dan vanuit het oogpunt van de Geallieerden. Maar zijn knipoog naar Fury met de scène van de Franse tank Saint-Chamond is een pareltje alsook ontwijkt All Quiet on the Western Front de controverse niet om de verschrikkelijke traumatische gevolgen te tonen van het inzetten van chemische wapens. Daniel Brühl is schitterend zoals steeds, maar de pluim gaat toch ook naar hoofdrolspeler Felix Kammerer die misschien 2 druppels water lijkt op George McKay maar toch een dijk van een prestatie neerlegt. Tot slot mag de speelduur misschien episch zijn, de editing is op zich niet slecht voor een oorlogsfilm van pakweg 150 minuten hoewel het in geen enkel moment deze van 1917 bereikt.

Kortom, Close krijgt stevige concurrentie van Im Westen nichts Neues bij de Oscars 2023, maar beide films zijn moeilijk te vergelijken met elkaar. Het is wel Europese cinema van het hoogste niveau zoals De Oost waar we best trots op mogen zijn dankzij de budgetten van Netflix. Nu te zien op de internationale streamingdienst!

Im Westen nichts Neues recensie op Netflix België

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter