Slag om de Schelde Netflix logo

De Slag om de Schelde recensie op Netflix België

De Slag om de Schelde recensie op Netflix BelgiëDe Slag om de Schelde ***

Regie: Matthijs van Heijningen Jr. (The Thing)

Met Gijs Blom, Jamie Flatters, Susan Radder, Jan Bijvoet, Tom Felton, Coen Bril, Theo Barklem-Biggs, Scott Reid, Marthe Schneider, Ronald Kalter, Hajo Bruins, Justus von Dohnányi, Joep Paddenburg, Mark van Eeuwen,…

Speeltijd:

Ga kijken als je hield van Zwartboek, Torpedo & Atonement.

Het verhaal: November 1944. Op het onder water gelopen eiland Walcheren in Zeeland vechten duizenden geallieerden tegen het Duitse leger. Drie jonge levens raken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een Engelse gliderpiloot en een Zeeuws meisje dat tegen wil en dank in het verzet betrokken raakt, komen voor cruciale keuzes te staan die niet alleen gaan over hun eigen vrijheid maar ook over de vrijheid van anderen.

xxxx
Ons verdict: Onze Noorderburen moeten toch een beetje jaloers zijn geweest toen ze het actievolle Torpedo in bioscoopzalen zagen, want als er één genre is waarin de inwoners van Oranje willen uitblinken, dan is het het oorlogsgenre wel en dat moet altijd serieus zijn bij de Nederlanders. Anders krijgen ze geen subsidies van het Nederlandse Filmfonds die in het verleden hielp aan o.m. Zwartboek, Oorlogswinter, Soldaat van Oranje & recent nog De Oost. Maar daar wordt dankzij Netflix toch enigszins komaf mee gemaakt! Voor De Slag om de Schelde tastte de Nederlandse overheid samen met de populaire internationale streamingdienst & de Belgische overigens zwaar in de buidel door de duurste filmproductie aller tijde op poten te zetten voor het land dat meer is dan Holland alleen: 14 miljoen euro. De Slag om de Schelde was dit jaar te zien in Nederlandse bioscopen, maar de primeur in België gaat naar Netflix vanaf vandaag.

Jamie Flatters in De Slag om de Schelde recensie op Netflix België

Nu, De Slag om de Schelde maakte ons nu niet bepaald enthousiast na het uitkijken. De mis-en-scène, production design, het kostuumwerk & sound design mag dan, zoals de 5 Gouden Kalveren voor de film, van topniveau zijn, het verhaal zit propvol clichés die we reeds zagen in andere Nederlandse klassiekers zoals Oorlogswinter & Zwartboek. Regisseur Matthijs van Heijningen Jr. probeert net zoals de Hollywoodfilms Traffic & Crash de verschillende personages kort met elkaar in contact te brengen, maar als de jonge castleden zoals Gijs Blom, Susan Radder, Jamie Flatters & Marthe Schneider daar te weinig mee doen en hun acties geen ware historische referenties hebben, dan gaat de kracht van het plot wat verloren.

Susan Radder in De Slag om de Schelde recensie op Netflix België

Dan maar alles zetten op de actie en dat lukt toch in zekere mate. Wat België deed met een duikboot, doet Nederland met een ware luchtaanval (opnieuw van topkwaliteit) vol Royale Air Force-toestellen, zweefvliegtuigen en al, maar ook die scène is iets te kort om je doorheen de hele film te krijgen. Na de opening valt The Forgotten Battle immers helemaal stil om op het einde misschien even terug te komen door een intense strijd tegen de gevreesde MG-42’s (Hitler’s cirkelzaag kregen deze als bijnaam vanwege het specifieke geluid van zoveel kogels die tegelijkertijd door de licht gingen). Tot slot krijgen wij Belgen buiten het geslaagde acteerwerk van Jan Bijvoet weinig waar voor ons geld, gezien het verhaal zich vooral focust op de gevolgen dat het conflict had voor Zeeland. Gemiste kans om een goede coproductie op poten te zetten?

Kortom, onze top 3 voor beste Nederlandse films blijft ongewijzigd na het zien van De Slag om de Schelde. Regisseur Matthijs van Heijningen kan nog veel leren van grootmeesters Martin Koolhoven & Paul Verhoeven, maar te zwijgen over nieuwkomers Jim Taihuttu & Sven Huybrechts.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.