De Vlaamse Torpedo recensie

Torpedo recensieTorpedo *** 1/2

Regie: Sven Huybrechts

Met Koen De Bouw, Joren Seldeslachts, Ella-June Henrard, Sven De Ridder, Stefan Perceval, Thure Riefenstein, Bert Haelvoet, Gilles De Schryver, Rudy Mukendi, Robrecht Vanden Thoren,…

Speeltijd: 102′

Ga kijken als je hield van een Vlaamse versie van Inglourious Basterds of andere duikenbotenfilms zoals Hunter Killer & Kursk.

Het verhaal: Een team van Belgische verzetsstrijders ontvoert een Duitse onderzeeër tijdens de Tweede Wereldoorlog om uranium, nodig voor het Manhattan Project, van Belgische Kongo naar New York te brengen.

De eerste Vlaamse duikbotenfilm Torpedo

Ons verdict: We hebben de voorbije tijd al heel wat duikenboten uit Malta voorbij zien komen op het grote doek (cfr. Hunter Killer, Kursk), maar eindelijk kunnen wij Vlamingen trots zijn dat we eveneens een duikbotenfilm op ons konto hebben staan! Dat hebben we te danken aan de ambitieuze jongens van A Team Productions die met Patser een hit scoorde en bovendien de ambitie hebben om Hollywood naar België te brengen (3,5 miljoen euro hadden ze daarvoor nodig in het geval van Torpedo). Als dat nog niet genoeg was, heeft Torpedo eveneens een ambitieuze cast met Belgische namen zoals Koen De Bouw, Joren Sedeslachts, Sven De Ridder & de mooie Ella-June Henrard, maar ook internationale sterren zoals Duitse karakterkop Thure Riefenstein die we kennen uit The Man in the High Castle.

De cast van de Vlaamse duikbotenfilm Torpedo

Het minste wat je kan zeggen, is dat Torpedo niet gedurfd is. Samen met de (heerlijke) politiek incorrecte praat in deze Vlaamse actiefilm moet je als kijker ook wel een stevige maag hebben, want regisseur Sven Huybrechts laat het bloed, de ledematen & andere gore lekker over het scherm spatten. Oh yeah! Torpedo getuigt ook van mooi camerawerk en een mooi opgebouwd openingsscène die je beste de Vlaamse versie van Inglourious Basterds mag noemen. Het grote nadeel echter van Torpedo is zijn plot dat zowat in het laatste deel van de film volledig de mist in gaat op het vlak van geloofwaardigheid, dus neem de ‘gebaseerd op historische feiten’ met een dikke korrel zout. Ons zie je alleszins niet klagen, want f*ck history, het moet entertainend zijn, g*dverdomme! Niet slaapverwekkend zoals een Kursk. De hele cast zet voortreffelijk werk neer, want ondanks de Antwerpse tongval voelt de film op geen enkel moment onprofessioneel aan. Tot slot is de speelduur van Torpedo die lichtjes onder de 2 uur uitkomt, helemaal op punt. Puike prestatie, jongens!

Kortom, het Vlaamse Torpedo barst van de actie en is gewaagd & gedurfd. Alleen al voor die reden moet je de film gaan zien in Belgische bioscopen. Rep je reet naar de cinema om ten volle te genieten van Torpedo!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter