Bastaard recensie op het Filmfestival van Oostende 2019

Bastaard recensie op BIFFFBastaard ****

Regie: Mathieu Mortelmans (Gent-West, Erased, De Bunker)

Met Tine Reymer, Koen De Bouw, Spencer Bogaert, Lucas Van den Eynde, Bjarne Devolder, Cesar De Sutter, Lukas Bulteel, Arne De Tremerie, Sandrine André, Els Olaerts, Dirk Roofthooft,…

Speeltijd: 104′

Ga kijken als je hield van Home, Duelles & Façades.

Het verhaal: 2 jaar na de tragische dood van zijn oudere broer Rob staat de 17-jarige Daan noodgewongen aan het hoofd van een verscheurd gezin. Omdat zijn vader wegvlucht in zijn werk, ontfermt Daan zich over zijn moeder. De rouw lijkt onoverwinnelijk tot de familie de dakloze tiener Radja ontmoet. Daan’s moeder ziet een kans om de leegte in te vullen en biedt de onbekende jongen onderdak aan. Maar Daan vertrouwt de jongen voor geen meter…

Bastaard recensie op Film Festival Oostende

De setting: Vanuit pure liefde voor de cinema heeft een kleine kern van filmliefhebbers (met vallen en opstaan) een festival uitgebouwd met een eigen dynamiek. En dat sinds 2007, want Film Festival Oostende 2019 is aan zijn 13de editie toe. Het Filmfestival van Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de allerlei competities, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van De Ensors, de enige echte Vlaamse filmprijzen in België. Sinds de start van het festival in 2007 is er zowel nationaal als internationaal talent op onze rode loper te bewonderen (o.m. Jean-Claude Van Damme, Veerle Baetens, Matthias Schoenaerts, Matteo Simoni) en dit jaar kunnen we rekenen op rekenen actrice Lynn Van Royen, die als Master voor FFO2019 geldt, maar ook Monica Bellucci, Koen De Bouw, Jan Decleir, Johan Heldenbergh & Veerle Baetens. Tot slot krijgen we dit jaar nog als openingsfilm The Best of Dorien B en als slotfilm Bastaard te zien op het Filmfestival van Oostende.

Spencer Bogaert in Mathieu Mortelmans' Bastaard op Film Festival Oostende

Ons verdict: De Vlaamse Film & TV van 2019 had een wisselvallig jaar met series zoals Grenslanders & Undercover die ons niet konden bekoren en Trio, The Best of Dorien B. & Urbanus: De Vuilnisheld die er door konden, maar toch onder het niveau lagen van een Niet Schieten. Het najaar brengt soelaas dankzij het unieke De Patrick, maar ook deze Bastaard verbaasde ons stevig.

Productiehuis Marmalade bekend van o.m. Gent-West & Bad Trip gaf Antwerpse regisseur Mathie Mortelmans de kans om na series zoals Kroongetuigen & De Bunker zijn eerste langspeelfilm te maken en dat doet hij met Bastaard. Marmalade had na zijn regieprestatie in Gent-West alle vertrouwen in de man en ging nog een stapje verder door de beloftevolle cinematograaf Brecht Goyvaerts (De Dag & Tabula Rasa) te koppelen aan Bastaard. En dat is meteen de beste keuze die er werd gemaakt voor deze Vlaamse film, want de enscenering, cameraperspectieven & het algemene kleurenpalet van de beelden zijn om van te snoepen. Er werd gevat gekozen voor een nieuwe cast met Spencer Bogaert, Bjarne Devolder & Cesar De Sutter die niet ontgoochelen hoofdzakelijk dankzij ‘veteranen’ van dienst Koen De Bouw & Tine Reymer. Samen met een strak tempo & een voortreffelijk scenario maakt dit Bastaard tot één van de beste Vlaamse film van het jaar. Hmm, zal wel, hoor ik je zeggen? Nog nooit gehoord van Bastaard en daarom verbaasd te horen dat deze film zo laat op het jaar uitkomt? Een vermoeden zegt ons dat dit te maken heeft met de financiële situatie waarin Marmalade zich bevond na een moeilijk jaar in 2017, een heropwaardering in 2018 & een uitbreiding naar Nederland met de acquisitie van Just Media Group in 2019. Geloof ons op ons woord dat dit niks te maken heeft met de kwaliteit die het brengt.

Met andere woorden, Bastaard is één van de kroonjuwelen van de VAF dit jaar. Enkel Duelles doet tot op heden beter. Pik het mee op het Filmfestival van Oostende waar hij de boel afsluit.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter