Tim Mielants’ De Patrick recensie op Karlovy Vary International Film Festival

De Patrick recensieDe Patrick *** 1/2

Regie: Tim Mielants (Cordon, Legion, Peaky Blinders)

Met Kevin Janssens, Hannah Hoekstra, Katelijne Damen, Jan Bijvoet, Bouli Lanners, Janne Desmet, Tine Van den Wyngaert, Frank Vercruyssen, Ariane van Vliet, Louis Van der Waal, Pierre Bokma, Peter Gorissen, Jemaine Clement, Josse De Pauw,…

Speeltijd: 96′

Ga kijken als je hield van een Vlaamse versie van La Grande Bouffe & The Lobster.

Het verhaal: Patrick woont samen met zijn ouders op een naturistencamping. Wanneer zijn vader sterft, krijgt hij de leiding over de camping. Maar Patrick heeft andere zorgen. Hij is al een tijdje zijn favoriete hamer kwijt. De vaste bewoners willen dat Patrick iets met zijn leven doet, maar Patrick moet en zal zijn hamer terugvinden. Hoe langer hoe meer, wordt zijn queeste een zoektocht naar zichzelf. De Patrick is een familiedrama over de eigenaardigheden van de mens, over loslaten en blij zijn met wie je bent.

De setting: Het Internationaal filmfestival van Karlsbad (Karlovy Vary International Film Festival) is een filmfestival dat elk jaar in juli in de Tsjechische stad Karlsbad wordt gehouden. Karlovy Vary International Film Festival is één de oudste en belangrijkste internationale filmfestivals van Centraal- en Oost-Europa. De Patrick maakte er kans op de Grand Prix-Crystal Globe, de hoofdprijs in de speelfilmcompetitie, maar won uiteindelijk Beste Regie. Tim Mielants: ”Ik ben bijzonder fier op deze première omdat het om een festival gaat met een hart voor mooie cinema, geliefd door filmliefhebbers.”

De cast en crew van De Patrick op het Karlovy Vary International Film Festival

Ons verdict: “Eindelijk!”, dachten heel veel vrouwen toen ze hoorden dat Kevin Janssens naakt in een Vlaamse film zal verschijnen. Little did they know dat hij daarvoor zo’n 17 kg moest bijkomen om te transformeren in een iets wat autistische gerant van een camping. Toegegeven, De Patrick is niet Kevin Janssens’ grootste metamorfose als je kijkt naar zijn prestatie in D’Ardennen, maar het is wel Tim Mielants’ eerste langspeelfilm op het grote doek en hij slaat de bal niet mis met zijn debuut.

Kevin Janssens in De Patrick recensie

Met De Patrick brengt regisseur Tim Mielants, die we kennen van o.m. een geslaagde regie voor televisieseries zoals Cordon, Legion & Peaky Blinders, iets heel anders dan dat we van hem tot op heden gezien hebben. De Patrick is vervlochten met zwarte humor zoals we kennen in internationale films zoals Three Billboards Outside Ebbing Missouri en een reis doorheen existentialisme zoals o.m. de Europese topproductie La Grande Bouffe. Deze combinatie zorgt ervoor dat De Patrick barst van de symboliek, een mooie tweestrijd tussen het komische & het tragische van het leven van de protagonist vertolkt door Kevin Janssens. Samen met een machtige cinematografie & enscenering die doet denken aan het krachtige The Lobster krijgen we een Vlaamse film die in onze ogen een Oscar voor Beste Buitenlandse Film waardig is. Of op tenminste een Ensor in het najaar van 2019. Fenomenaal werk van de crew! Op het vlak van entertainment is De Patrick weliswaar niet voor iedereen: de film verloopt langzaam en kent veel stiltes hoewel het whodunnit-aspect van de verloren hamer de vele Belgen die gek zijn op het detectivegenre bezig zal houden. De cast met aan kop Kevin Janssens, Pierre Bokma & Hannah Hoekstra levert eveneens voortreffelijk werk in hun aanstootgevende Adam- & Evapakken. Tot slot konden wij de Vlaamse verwijzing naar Het Peulengaleis met zijn hamertje, beiteltje & zaagske wel smaken.

Kortom, De Patrick is een sterke film door Tim Mielants en bevestigt zijn positie als één van de beste Vlaamse regisseurs van het moment, maar het overtreft niet het niveau van Duelles of Bastaard. Laat staan de acteerprestatie van Kevin Janssens in D’Ardennen.

 

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter