The Lobster recensie op VRT Nu dankzij Cinema Canvas

The Lobster posterThe Lobster *** 1/2

Regie: Yorgos Lanthimos (The Killing of a Sacred Deer)

Met Colin Farrell, Rachel Weisz, Jessica Barden, Ben Whishaw, John C. Reilly, Léa Seydoux,…

Speeltijd: 119′

Ga kijken als je hield van The Handmaid’s Tale en Nymphomaniac.

Het verhaal: In een dystopische toekomst moeten singles volgens de regels van The City naar The Hotel om er een partner te vinden binnen 45 dagen. Anders worden ze omgetoverd tot een dier naar keuze en losgelaten in het bos.

Colin Farrell & Rachel Weisz in The Lobster

Ons verdict: Opmerkelijke keuze van Colin Farrell die in 2015 met The Lobster gecast werd voor een festivalfilm bij uitstek en een nieuwe poging koos om uit het commerciële Hollywood-circuit te stappen. Hij koos regisseur Yorgos Lanthimos, een op eerste zicht betrekkelijk onbekende naam, maar op papier de man die wel eens zijn carrière een andere wending kon geven. Kenners van zijn werk dat o.m. Kinetta, Dogtooth & Alps omvat, weten immers het potentieel dat er achter Lanthimos en zijn vaste scenarioschrijver Efthymis Filippou schuilt.

The Lobster werkte zijn festivaltraject van bijna 2 jaar mooi af met als kers op de taart een Oscar-nominatie dankzij zijn opmerkelijk unieke combinatie tussen zwarte satire en science fiction. Maar ook Colin Farrel valt voor de eerste keer in de prijzen op de Golden Globes vanwege zijn beduidende transformatie ondersteund door namen zoals Ben Whishaw, Rachel Weisz, John C. Reilly & Léa Seydoux. Met de cinematografie van een Scandinavische film en scènes met heel wat symboliek brengen deze ongewone combinatie van cast & crew een maatschappelijk kritische film die in vraag stelt hoe onze huidige samenleving omgaat met liefde en dating als doctrine. Het scenario met een dystopisch tintje à la George Orwell of zoals het recente The Handmaid’s Tale sluit meesterlijk af, hoewel je als kijker het scenario wel een tijdje de kans moet geven om door te zinken.

Kortom, The Lobster is een mooie introductie tot het werk van Yorgos Lanthimos & Efthymis Filippou en op zijn minst smaakvol te noemen voor de meerwaardezoeker.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.