The Killing of a Sacred Deer recensie

The Killing of a Sacred Deer posterThe Killing of a Sacred Deer ****

Regie: Yorgos Lanthimos (The Lobster)

Met Colin Farrell, Nicole Kidman, Barry Keoghan, Alicia Silverstone, Raffey Cassidy, Sunny Suljic,…

Speeltijd: 121′

Ga kijken als je hield van een mix van het werk van Lars von Trier (Antichrist, Melancholia) & het werk van Stanley Kubrick (The Shining, Eyes Wide Shut).

Het verhaal: Steven Murphy is een charismatische chirurg die de onmogelijkste keuze van zijn leven moet maken na het toeslaan van het noodlot over zijn familie.

Colin Farrell & Barry Keoghan in The Killing of a Sacred Deer

Ons verdict: Wie niet bekend is met het werk van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos moet niet verrast zijn: Met The Lobster kwam zijn eerste ‘commercieel’ debuut dat in de running was voor allerlei awards in 2017 (waaronder een Oscar), maar geen potten brak aan de box office. Toch heeft de regisseur met Kinetta, Dogtooth & Alps een aardige fanbasis door zijn eigenzinnige mix tussen zwarte satire en maatschappijkritiek.

The Killing of a Sacred Deer is wel een ander beestje: Met zijn 6de langspeelfilm waant hij zich aan het niveau van Stanley Kubrick met knappe camerashots vanuit vogel- & kikkerperspectief die samen met het gevarieerd zoom-effect en de zware orchestrale muziek meteen een heerlijk donkere sfeer creëren voor het noodlot van de protagonist. Maar Yorgos Lanthimos en zijn vaste scenarist Efthymis Filippou gieten er minder zwarte satire overheen en introduceren meer Griekse tragedie in een verhaal dat overheerst wordt door subliminale religieuze elementen. Het onbehagelijk gevoel zingt eveneens een toontje lager dan The Lobster, maar manifesteert zich meer in het plot tegenover de vormgeving. Kortom, een ander invulling van zijn euvre dat het menselijke maakbaarheidsideaal en de rol van zorgsector in vraag stelt. De acteerprestaties van Colin Farrell & Nicole Kidman zitten na The Beguiled weer mooi in synchronisatie, maar Barry Keoghan steelt de show met een prestatie die een tikkeltje doet terugdenken aan James McAvoy in Split.

Besluit: The Killing of a Sacred Deer is topcinema voor de cinefiel en tot hiertoe het beste werk wat we zagen van het Griekse duo Yorgos Lanthimos & Efthymis Filippou.

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter