Nymphomaniac vol. 1 review

Nymphomaniac vol. 1 posterNymphomaniac vol. 1 **** 1/2

Regie: Lars vor Trier (Antichrist, Melancholia)

Met , , , , , , ,…

Speeltijd: 122′

Ga kijken als je hield van Shame & Eyes Wide Shut.

Het verhaal: Een man vindt op een avond een verwonde vrouw op de grond die geen ambulance wenst maar enkel een warm kop thee met melk. Seligman beslist vreemd genoeg om in te gaan om de uitnodiging van de verwonde Joe. Op zijn appartement vertelt Joe over haar leven als seksverslaafde en waarom ze zich verbitterd en gebroken voelt door God.

Een voortreffelijke Stacey Martin in Nymphomaniac vol. 1

Ons verdict: Geen enkel medium ontleedt zich zo vlot aan het onderwerp seks zoals de film (cinema of beelden). De Deense regisseur Lars von Trier weet dit maar al te goed: zijn oeuvre gaande van Antichrist tot Melancholie & Dogville bestaat er in om mensen verrassend te prikkelen en shockerende beelden over seks doen regelmatig de revue. Maar deze keer ontplooit de regisseur zich volledig in het onderwerp met Nymphomaniac.

Von Trier verkent in dit eerste vrij commerciële deel lichtjes de grenzen van het publiek rond nymfomanie: hete sekspartijen, ondeugende jeugdervaringen en lullen in all shapes and sizes flitsen het scherm voorbij. Maar het verhaal dat het hoofdpersonage vertelt, kent sterke dialogen, doordachte analogieën met wiskundige samenzweringstheorieën en een aangename opbouw zoals we het kennen uit een academisch werk. De scenario’s rond bedrog (met een sterke ), sterfte (met ) en orgie (de vulgaire treinscène) blijven op jouw netvlies geprint en af & toe kan je ook het nodige sarcasme terugvinden in bepaalde opeenvolgende beelden (de hamster- & visbeelden tijdens seksueel getinte conversaties). In dit eerste deel blinkt vooral de jonge actrice uit: ze ontplooit zich helemaal in haar rol en haar vakmanschap groeit per performance. Oude rotten zoals & geven de nodige ernst en dragen enorm veel bij aan het verhaal. Heerlijk om te zien.

Kortom, Nymphomaniac vol. 1 is het eerste noemenswaardig meesterwerk dat de Europese regisseur Lars von Trier uit zijn zijn mouwen schudt. We kunnen bij MoviePulp nu al niet wachten op volume 2 dat uitkomt op 28 januari in de Belgische bioscopen. Geniet onderaan van de eerste 4 fragmenten/hoofdstukken (The Compleat Angler, Jêrome, Mrs. H & Delirium) uit Nymphomaniac:


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

4 gedachten op “Nymphomaniac vol. 1 review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.