Baantjer Het Begin recensie

Baantjer Het Begin recensieBaantjer: Het Begin **

Regie: Arne Toonen (de Boskampi’s)

Met Waldemar Torenstra, Tygo Gernandt, Joren Seldeslachts, Tom Vermeir, Helene Devos, Maarten Nulens, Tygo Gernandt, Lisa Smit, Fedja van Huêt, Robert de Hoog, Horance Cohen, Ruben van der Meer, Ryanne van Dorst, Jeka van Houten, Loes Luca, Tim Murck, Peter Bolhuis, Juda Goslinga, Bas Keijzer, Martijn Oversteegen,…

Speeltijd: 113′

Ga kijken als je hield van Grenslanders.

Het verhaal: In de roerige jaren ‘80 wordt rechercheur Jurre de Cock gestationeerd in het rauwe politiestation op de Warmoesstraat in Amsterdam. Samen met zijn nieuwe partner Montijn stuit De Cock op een moordzaak die leidt naar een mogelijke aanslag tijdens de kroning van prinses Beatrix. Ze moeten alles op alles zetten om een drama op de kroningsdag te voorkomen.

Waldemar Torenstra en Tonnie Montijn in Baantjer Het Begin

Ons verdict: De Nederlandse politieserie Baantjer met Piet Römer als inspecteur De Cock was een kijkcijferkanon. Met bijna 3 miljoen kijkers gemiddeld was het rond de eeuwwisseling een vaste waarde voor de mensen van de oudere generatie in zowel Nederland als België. Nu wordt de serie opnieuw gelanceerd met Waldemar Torenstra als De Cock en de ambities zijn groot met zowel een bioscoopfilm en later series op zowel VTM als RTL Nederland.

Nu, we horen De Morgen en de rest van Medialaan al een lofzang spuien, maar Baantjer: Het Begin begint niet sterk en we vrezen al voor de 8-delige serie die er moet komen op televisie. De dynamiek, omgeving & enscenering doet zeer snel terugdenken aan het recente Grenslanders en ondanks de Belgische bijdrage van Joren Seldeslachts, Tom Vermeir, Helene Devos & Maarten Nulens voelt het hele gebeuren zeer Nederlands aan. Maar te zwijgen over Waldemar Torenstra die in mijn ogen niet het charisma heeft van Piet Römer als De Cock, met C-O-C-K. De makers van de film gaan bovendien iets te creatief om met het personage hoewel we de jaren ’80 setting op Amsterdamse Wallen nog enigszins konden pruimen. Tot slot heeft het hele gebeuren een zeer conventionele manier van een film te brengen wat ons weinig inspireerde.

Kortom, Baantjer: Het Begin is alles behalve een succesvolle reboot à la Sherlock Holmes. Voor de fans die niet tot aan de bioscoop geraken of er misschien inmiddels niet meer zijn?

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter