Dealer komt vanaf 10 november 2021 naar Belgische bioscopen

Dealer recensie op Film Fest Gent 2021

Dealer recensie op Film Fest Gent 2021Dealer ***

Regie: Jeroen Perceval (August)

Met Ben Segers, Bart Hollanders, Veerle Baetens, Sverre Rous, Jennifer Heylen, Hannah Macpherson, Abilagil Abraham, Ayman Sitiane, Muzafer Ipekci, Ilias Yaghmouri, Poal Caïro,…

Speeltijd: 104′

Ga kijken als je hield van Rundskop & Cidade de Deus.

Het verhaal: Johnny (14), een drugrunnertje, droomt van een ander leven waar hij iemand kan zijn die erkend wordt, weg van de drugs en de jeugdinstelling. Wanneer hij Anthony, een bekende succesvolle acteur waar Johnny naar opkijkt, als vaste klant krijgt ontstaat er wederzijdse interesse en een band, zelfs een soort vader-zoon relatie. Ze proberen beiden een nieuwe wending aan hun leven te geven … maar zullen ze daar in slagen?

Film Fest Gent 2021 gaat door van 12 tot en met 23 oktober 2021

De setting: Joehoe, MoviePulpers, het mag weer: Film Fest Gent 2021 gaat door van 12 tot en met 23 oktober 2021. Op 12 oktober 2021 opent het 48ste Film Fest Gent met La Civil, de 2de film van Teodora Ana Mihai, in het bijzijn van de regisseur en hoofdrolspeelster Arcelia Ramírez. De moedige thriller ging in wereldpremière in de Un Certain Regard-sectie op het filmfestival van Cannes en kreeg na afloop een minutenlange staande ovatie. Afsluiter van het Film Fest Gent 2021 is The French Dispatch door Wes Anderson en daartussen vinden we premières van films zoals SpaceBoy, Spencer, Pig, The Last Duel, Dealer, Cool Abdoul, The Card Counter & Annette. Van 12 tot en met 23 oktober ontvangt de 48ste editie van Film Fest Gent ook een recordaantal (inter)nationale gasten waaronder Andrea Arnold (Cow), Ari Folman (Where is Anne Frank), Leos Carax (Annette), Radu Jude (Bad Luck Banging or Loony Porn), Miguel Gomes (The Tsugua Diaries), Giorgis Arvanitis (DoP van Theo Angelopoulos), Ludivine Sagnier (La Ruche), Renate Reinsve (The Worst Person in the World), Jacques Audiard (Les Olympiades), Eleni Karaindrou (World Soundtrack Lifetime Achievement Award), Max Richter (eregast WSA2021), Natalie Holt, Daniel Pemberton … Op de rode loper zal ook talent van eigen bodem passeren, onder wie Teodora Ana Mihai (La Civil), Adil El Arbi & Bilall Fallah(Grond), Laura Wandel (Un monde), Jeroen Perceval (Dealer), Volkan Üce (All-In) en nog vele anderen.

Eerste kijk op Dealer met Ben Segers & Veerle Baetens door Jeroen Perceval

Ons verdict: Corona, corona, wat doe je ons toch allemaal aan? De grote crisis mag dan wat voorbij zijn, door omstandigheden zijn heel wat Vlaamse producties in de koelkast gestopt en die krijgen we nu dubbel & dik naar het hoofd gesmeten als filmliefhebber. #notcomplaining Dankzij Film Fest Gent 2021 krijgen we een aantal prominente Vlaamse films in primeur te zien zoals Jeroen Perceval’s regiedebuut Dealer dat reeds in Fantastic Fest te Austin te zien was.

Het is duidelijk van meet af aan dat Dealer Perceval’s ware dreambaby is. De creatieve duizendpoot gooit zijn levenservaring (zijn drugsverleden, zijn adoratie voor zijn moeder, het opzien tegenover getalenteerde Vlaamse acteurs op de set van zijn vader,…) in de Vlaamse film die brandend actueel wordt gemaakt door het leven van jonge drugsrunnertjes in beeld te brengen in de prachtige achtergronden van het drugshoofdkwartier van Europa, Antwerpen. Mocht er een subtiele knipoog naar Cidade de Deus in zitten door Jeroen Perceval, dan zouden we niet verbaasd zijn. De transformaties van Ben Segers & Bart Hollanders vallen eveneens op van in het begin, gezien het duo voor de eerste keer geen humoristische rol moeten vertolken in de kerncast en die erkenning zie je in de vorm van energie op het scherm. Fenomenaal werk! De expliciete KNT-beelden konden we ook wel pruimen in combinatie met het geweldig acteerwerk van de volwassenencast. Echter heeft Dealer een aantal pijnpunten: Zo is de film wat langdradig en valt zeker 2 keer volledig stil. Best vreemd voor het feit dat het plot zich in crescendo op werkt. Bovendien vonden we Sverre Rous niet sterk genoeg om als klein jongetje alleen zich te verweren tegen de ervaren volwassenencast en had zijn prestatie beter tot uiting gekomen met betere interacties met de jongerenacteurs. De cinematografie heeft tot slot een geslaagd kleurenpallet en je kan enkel concluderen dat Dealer een strak langspeeldebuut is van Jeroen Perceval.

Met andere woorden, creatieveling Jeroen Perceval legt zijn ziel bloot met zijn langspeeldebuut Dealer. Vanaf 10 november 2021 in Belgische bioscopen!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter