1917 recensie door Sam Mendes

1917 recensie1917 **** 1/2

Regie: Sam Mendes (Skyfall, Jarhead)

Met Dean-Charles Chapman, George MacKay, Colin Firth, Mark Strong, Benedict Cumberbatch, Richard Madden, Daniel Mays, Daniel Attwell,…

Speeltijd: 119′

Ga kijken als je hield van Dunkirk.

Het verhaal: Op het hoogtepunt van de Eerste Wereldoorlog krijgen 2 jonge Britse soldaten Balek & Schofield een op het eerste gezicht onmogelijke missie toegewezen. In een race tegen de klok moeten ze vijandelijk terrein betreden en een boodschap afleveren waarmee zij een dodelijke aanval op honderden soldaten kunnen voorkomen – waaronder Blake zijn eigen broer.

De verbluffende samenwerking tussen Sam Mendes & Roger Deakins in deze 1917 recensie

Ons verdict: Dat het nieuwe filmjaar 2020 (of moet ik zeggen film-decennium?) zou beginnen met klasse, stond in de sterren geschreven, gezien 1917, een Golden Globe- & ongetwijfeld Oscar-genomineerde film door regisseur Sam Mendes, in Belgische bioscopen verschijnt naast de mooie Vlaamse film All of Us en smaakmaker 21 Bridges. Op papier belooft het alleszins veel met veteranen zoals Colin Firth, Mark Strong, Benedict Cumberbatch & Richard Madden die de acteerprestaties van newbies Dean-Charles Chapman & George MacKay moeten dragen en dat zonder gedefinieerd scenario.

Dean-Charles Chapman en George MacKay in Sam Mendes 1917 recensie

Qua opzet doet 1917 dan ook zeer hard denken aan Dunkirk met dat verschil dat het voor Britse regisseur Sam Mendes een heel persoonlijke film is. Zijn grootvader Alfred Mendes vocht immers mee in de Grote Oorlog en de passie van diens heldhaftige verhalen weerspiegelen in het concept van 1917. Huiscinematograaf Roger Deakins (Blade Runner 2049, The Goldfinch) waarmee de 54-jarige regisseur reeds meermaals samenwerkte (Jarhead, Skyfall, Revolutionary Road) werkt de film weer tot in de puntjes uit met als kers op de taart de nachtscène waarin de Britse soldaat moet ontsnappen van de Duitse troepen. 1917 bevat bovendien een schitterende score door Amerikaanse componist Thomas Newman en heeft de perfecte opbouw & structuur ondanks zijn speelduur van iets minder dan 2 uur. Mendes maakt met 1917 zijn 2de oorlogsfilm en kon het ook deze keer niet laten om de herhaling van de zinloosheid van oorlog voeren, hoewel het einde minder goed uitgewerkt is als een Jarhead. De kunstzinnige referentie van het schilderij Ophelia tegen het einde van de film valt in diezelfde zin op te vallen als het verdriet van Groot-Brittannië die de dood tegemoet gaat.

Kortom, met 1917 begint het filmjaar 2020 al stevig! Voortreffelijk werk van Sam Mendes is nu al de film van het jaar om te verslaan, hoewel het wel een stevig kopie’tje is van Christopher Nolan’s Dunkirk.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter