Lukas Dhont’s Close recensie op Film Fest Gent 2022

Lukas Dhont Close posterClose ****

Regie: Lukas Dhont (Girl)

Met Eden Dambrine, Gustav De Waele, Emilie Dequenne, Léa Drucker, Kevin Janssens,…

Speeltijd: 105′

Ga kijken als je hield van Now/Here & Girl.

Het verhaal: Leo en Remi, 13, zijn vrienden sinds altijd. Tot een ondenkbare gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot Sophie, Remi’s moeder.

Film Fest Gent 2022 van 11 oktober tot 22 oktober 2022

De setting: Film Fest Gent geeft in oktober, al bijna 50 jaar lang, het startschot voor het nieuwe filmseizoen. Het festival zet in 2022 opnieuw sterk in op het samenbrengen en inspireren van alle actoren uit de filmsector. Film Fest Gent 2022 stelt bij zijn 49ste editie van 11 tot en met 22 oktober 2022 heel wat leuke titels voor zoals langspeelfilms Close, The Banshee of Inisherin, Bones and All, Lyle Lyle Crocodile, Devotion, Good Luck to You Leo Grande & televisieseries Roomies & 1985, maar ook een uitdagend programma voor met intussen 6 Oscarkandidaten (Klondike, Quiet Girl, Alcarràs, Corsage, Drii Winter en het Belgische Close als openingsfilm), met Koreaanse nieuwe én klassieke films en met een reeks films die handelen over mentale gezondheid.

Eerste kijk op Close van Lukas Dhont

Ons verdict: MoviePulpers, geen Gouden Palm voor België dit jaar op Cannes, maar dat zal ons een worst wezen. We haalden wel 3 andere mooie prijzen op het Europese filmfestival met als grote winst de Grand Prix voor Lukas Dhont’s nieuwste film Close.

Dat Lukas Dhont films maakt voor de LGBTQ+ community zal geen geheim zijn, maar het is een kunst om een film te maken die je dit doet vergeten. Dat is wat Close doet: De onschuldige vriendschap tussen 2 jongetjes is nooit zo toegankelijk en mooi verfilmd door de lens van een regisseur. En we mogen apetrots zijn dat het een Belg is! Opnieuw toont Dhont zijn vakmanschap met prachtige beelden die de fragiele tederheid van de jonge hoofdpersonages zo mooi in beeld brengt. Jong acteurtje Eden Dambrine is een revelatie op het witte doek en ook Kevin Janssens toont zich opnieuw van zijn meesterlijke kant met een zeer scherpe & gepaste moment dat menig vrouw’s hart op een andere manier zal doen breken. De ondersteuning van de volwassenencast (Emilie Dequenne & Lea Drucker) is overigens van topniveau. Wees ook gewaarschuwd, want Close is van het begin tot het einde een vat vol emotie met het zwaard van Damocles dat je al ziet aankomen na de eerste minuten en je zal voelen vallen zoals de man met de hamer tijdens het lopen van een marathon. Wat is het toch met die Belgische films die inkomen zoals een linkerhoek van Delfine Persoon? Tot slot voelt de speelduur van iets meer dan 100 minuten aan als 90 minuten waardoor hij alles behalve langdradig is voor een meerwaardefilm. Terechte Grand Prix-winnaar al zeggen we het zelf!

Kortom, met Close krijgen we een meerwaardefilm waarin zijn tederheid de geaardheid van iedereen zal doen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Bedankt voor deze bijdrage aan de wereld, Lukas! Ga dat zien op Film Fest Gent 2022!!!

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter