War of the Worlds S1 recensie op Star van Disney Plus België

War of the Worlds S1 recensie op Film Fest Gent 2019War of the World S1 *** 1/2

Regie: Gilles Coulier (De Dag, Albatros) & Richard Clark (Doctor Who, Life on Mars, The Musketeers) / Bedenker: Howard Overman (Misfits, Crazyhead)

Met Gabriel Byrne, Elizabeth McGovern, Léa Drucker, Adel Bencherif, Natasha Little, Daisy Edgar Jones, Ty Tennant, Stephen Campbell Moore, Bayo Gbadamosi, Aaron Heffernan, Stéphane Caillard, Guillaume Gouix,…

Speeltijd: 8 afleveringen / 50 minuten per aflevering

Ga kijken als je hield van Arrival, Bird Box & The Rain.

Het verhaal: Wanneer astronomen een transmissie ontdekken uit een ander sterrenstelsel, weten ze het zeker: Ze hebben buitenaards leven gevonden. Al snel komt er contact hetzij niet op een vreedzame manier.

war of the worlds recensie film fest gent fox tv telenet play

Ons verdict: Het boek War of the Worlds door H.G. Wells uit 1898 is al meermaals op één of andere manier tot een groot publiek gebracht. De meest legendarische is deze van Orson Welles die op Halloween in 1938 met een radio-uitzending geïnspireerd op het science fiction verhaal de hele buurt van New Jersey in de Verenigde Staten hysterisch maakte omdat ze dachten dat er effectief een aanval van buitenaardse wezens aan de gang was. Canal+ gaat met de nieuwe serie War of the Worlds terug naar de roots van het originele verhaal door de productie naar Engeland & Europa te brengen met niemand minder dan de Belgische regisseur Gilles Coulier die de eerste 2 afleveringen mocht regisseren en daarbij zijn internationaal debuut maakt.

Gabriel Byrne in War of the Worlds TV-serie - Copyright Urban Myth Films

Coulier zet al meteen de internationale serie naar zijn hand, want de Vlaamse meester van de suspense zet zijn werk vanuit De Dag verder door een immens spannende pilot op poten te zetten. Liefhebbers van De Dag zullen ook de handtekening opmerken van Belgische cinematograaf David Williamson in o.m. zijn liefde om personages in silhouet te verfilmen. De donkere cinematografie neemt eerder Arrival als voorbeeld dan het gritty Chernobyl, waar je ons niet hoort over klagen. Op het vlak van locaties krijgen we heel wat aparte achtergronden zoals de Franse Alpen, Londen & Grenoble wat War of the Worlds ook weer dat beetje extra geeft. Van de cast steekt Gabriel Byrne (Hereditary) er met kop en schouders bovenuit gevolgd door Elizabeth McGovern en hoewel gelimiteerd mogen de realistische special effects & actie er zijn. De knipoog naar Boston Dynamics is zeer geslaagd in dat opzicht. Het verhaal smaakt naar meer met de mysterie die laat terugdenken aan series zoals The Mist & The Rain, maar de spanning die vergelijkbaar met Arrival door Denis Villeneuve nog een stukje beter is tegenover die Europese Netflix-series. Tot slot nog even vertellen dat de serie wat aan kwaliteit inboet tegenover de pilot, maar met zijn format van 8 afleveringen maakt het een mooie finish. We kijken als uit naar de opvolger vanaf 21 mei 2021 op FOX & Star van Disney Plus België!

Kortom, met War of the Worlds maakte onze landgenoot Gilles Coulier een indrukwekkend internationaal debuut. Straffe kost! Spijtig dat hij het niet wilde afwerken, want dat had de Europese serie op hoog niveau gehouden.

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter