Ma Rainey’s Black Bottom recensie op Netflix België

Ma Rainey's Black Bottom recensie op Netflix BelgiëMa Rainey’s Black Bottom ***

Regie: George C. Wolfe (You’re Not You) / Producer: Denzel Washington

Met Chadwick Boseman, Voila Davis, Colman Domingo, Glynn Turman, Michael Potts, Taylour Paige, Dusan Brown,…

Speeltijd: 94′

Ga kijken als je hield van Fences & Da 5 Bloods.

Het verhaal: Chicago 1927. Een blueslegende. Haar ambitieuze trompettist. En de muziekproducenten staan klaar om ze allebei te exploiteren. In deze studio is harmonie moeilijk te vinden.

Voila Davis in Ma Rainey's Black Bottom recensie op Netflix België

Ons verdict: Streaming of niet streaming? That’s the question voor de vele Hollywood execs dezer dagen. Maar we zien de discussie weer hard oplaaien bij het filmpubliek: Hoort een blockbuster zoals Wonder Woman 1984 meteen op HBO Max uit te komen? Waarom een film zoals Mank alleen maar op Netflix uitbrengen? Waarom Mulan of Raya & the Last Dragon niet Disney Plus Premier Access brengen en niet een Black Widow?

xxxx

Bij MoviePulp.be hebben we altijd gezegd dat een verhaal bij een medium past. Het ene verhaal past in een boek, het andere past op percule en nog een andere op de (al dan niet digitale) beeldbuis. Er bestaat ook zoiets als de planken en Ma Rainey’s Black Bottom is één van die zeldzame films die een legendarisch play wil omzetten in beelden. Niet altijd een goede zaak, want vaak lukt dit niet tenzij je in dezelfde setting blijft (cfr. Hamilton). Toegegeven, de laatste jaren zijn er al wel uitzonderingen geweest en dan denk ik vooral aan The Crown die dan wel gebaseerd mag zijn om een toneelstuk, maar het is gewoonweg uitstekend uitgewerkt. Ma Rainey’s Black Bottom leunt spijtig genoeg eerder aan tegen een Fences, waarbij we persoonlijk vinden dat de hele setup te staged is. Teveel in scène gezet en daar vallen vooral de veel te lange dialogen op in een dezelfde scène zonder al teveel variatie in de cameraperspectieven. Regisseur George C. Wolfe probeert het toneelstuk van August Wilson alle ere aan te doen door de verhalen van de zwarte personages naar de voorgrond te brengen in plaats van het levensverhaal van legendarische blueszangeres Gertrude “Ma” Rainey (het einde is bovendien heel creatief gevonden), maar de editing is daarvoor niet scherp genoeg. Een verloren kans, want Chadwick Boseman komt met momenten zeer goed uit de hoek, maar doordat de dialoog of scène net iets te langdradig wordt, haalt het de panache uit zijn acteerprestatie. De crew heeft het bovendien moeilijk om over te gaan van het tragische naar het entertainende, net omdat de cut te lang op zich laat wachten en dan plotseling het geluid veel te hard te zetten. We delen tot slot ook nog een pluim uit aan zwarte acteurs Colman Domingo & Glynn Turman die memorabele prestaties neerleggen, maar Voila Davis vinden we ondermaats als Ma Rainey. Het is duidelijk dat dit genre net zoals haar vorige reunie met Denzel Washington niet haar ding is.

Kortom, gemengde gevoelens voor deze nieuwe Netflix-film. In Ma Rainey’s Black Bottom overtreft de wijlen Chadwick Boseman’s prestatie uit Da 5 Bloods niet vanwege de te lange dialogen en het geaarzel in het knippen, terwijl Voila Davis nergens de lens naar zich toetrekt. Neen, verfilmingen van toneelstukken moet je heel goed onder knie hebben om er iets van te kunnen maken.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter