The Crown Netflix logo

The Crown S4 recensie op Netflix België

The Crown S4 op Netflix België posterThe Crown S4 **** 1/2

Creator: Peter Morgan (The Crown, The Last King of Scotland, Rush)

Met Olivia Colman, Emma Corrin, Josh O’Connor, Gillian Anderson, Tobias Menzies, Helena Bonham Carter, Erin Doherty, Emerald Fennell, Marion Bailey, Georgie Glen, Tom Byrne, Angue Imrie, Charles Dance, Stephen Boxer, Rebecca Humphries, Freddie Fox,…

Speeltijd: 10 afleveringen / 1 uur per aflevering

Ga kijken als je hield van The Iron Lady, The Story of Diana & het vorige seizoen van The Crown, tiens.

Het verhaal: Het 4de seizoen van The Crown S4 speelt zich af aan het einde van de jaren ’70. Koningin Elizabeth en haar familie zijn druk bezig met het veiligstellen van de troon door een geschikte bruid te vinden voor de nog ongehuwde prins Charles. De natie begint daarbij de eerste gevolgen te voelen van het beleid dat door premier Margaret Thatcher is ingevoerd. De ingezette koers van de eerste vrouwelijke Britse premier lijkt vooral verdeeldheid te zaaien en ondertussen lopen de spanningen tussen haar en de Koningin hoog op. Dit wordt alleen maar erger wanneer Thatcher besluit het land de Falklandoorlog in te leiden. Dit zorgt op zijn beurt weer voor conflicten binnen het Gemenebest. En terwijl Charles’ liefdesverhaal met een jonge Lady Diana Spencer het broodnodige sprookje is om het Britse volk te verenigen, wordt de Koninklijke familie achter gesloten deuren steeds meer verdeeld.

Olivia Colman The Crown S4 recensie op Netflix België

Ons verdict: Netflix is het voorbije jaar duidelijk van koers veranderd: Kwantiteit heerst boven kwaliteit en dat maakt het dat heel wat van hun films & series onze top 10 van filmjaar 2020 niet zullen halen (Sex Education S2 & The Queen’s Gambit maken een kans). Wat een verandering tegenover de tijdsgeest waarin het vorige seizoen van The Crown S3 tot stand kwam. Netflix paradeerde toen rond met awards voor Roma, Marriage Story, The Irishman, Ballad of Buster Scruggs & Mudbound en in dat rijtje paste naast House or Cards The Crown als één van de sterkste series op de grootste internationale streamingdienst van de wereld dankzij legendarisch werk van Olivia Colman, Tobias Menzies & Helena Bonham Carter in combinatie met de scherpe pen van bedenker Peter Morgan.

Emma Corrin in The Crown S4 op Netflix België

Als je dacht dat The Crown niet beter kon, dan kijk je als filmliefhebber niet naar de toekomst, want het tijdperk waarin het 4de seizoen (en ook 5de seizoen) van The Crown zich ontplooit, kent een hoogtepunt met het aankomen van het personage van prinses Diana. Debuterende actrice Emma Corrin trekt de schijnwerper meteen naar zich toe en legt een dijk van een prestatie neer vanaf haar eerste afleveringen. Haar manieren & trekjes als Lady Di zijn zo goed dat het op het niveau komt van Olivia Colman als Koningin Elisabeth II in The Crown S3 en dat wil wat zeggen als je weet dat Colman een Oscar op haar naam heeft staan. Ook een andere grote naam, Gillian Anderson, schittert dan weer op niveau van John Lithgow uit The Crown S1 in haar rol als Iron Lady Margaret Thatcher. Laatstgenoemde castleden zijn nog steeds de sterkhouders van de prestigieuze Netflix-serie. In termen van controverse houdt Peter Morgan zich wel iets meer in, zoals bvb. met de pilot die met zijn ongeloofwaardige dialogen tussen personages te kort door de bocht gaat. De kunde van deze Netflix-serie wordt dan weer wel voortgezet met o.m. prachtige kostuums die de jaren ’80 terug leven in blazen en zelfs heerlijke vertigo-shots om de state of mind van Diana Spencer te illustreren. Vakmanschap! Tot slot kunnen we The Crown S4 niet bekijken zonder de lofzang van gewezen VRT-journalist Ward Verrijcken, wiens positieve commentaren op de royals uit The Crown, in ons achterhoofd weergalmen. Jouw mening wordt gemist voor dit 4de seizoen van The Crown, FilmWard!

Besluit: Op enkele schoonheidsfoutjes in de productie na hebben we eigenlijk niets op te merken aan The Crown seizoen 4. The Crown blijft met dit 4de seizoen één van de beste series uit de Netflix-stal naast House of Cards & Stranger Things. Wat een introductie van Lady Diana Spencer dankzij Emma Corrin en ondersteuning door Gillian Anderson als Thatcher!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter