The Queen’s Gambit recensie op Netflix België

The Queen's Gambit recensie op Netflix BelgiëThe Queen’s Gambit *** 1/2

Bedenker: Scott Frank (The Lookout, Godless, A Walk Among the Tombstones)

Met Anya Taylor-Joy, Thomas Brodie-Sangster, Harry Melling, Jacob Fortune-Lloyd, Marcin Dorocinski, Bill Camp, Chloe Pirrie,..

Speeltijd: 7 afleveringen / 50 minuten per aflevering

Ga kijken als je hield van Hollywood, Hidden Figures & Mad Men.

Het verhaal: Het leven van Beth Harmon in de kijker, een weeskind dat haar ouders verliest op jonge leeftijd en een obsessie ontwikkelt voor drugs, alcohol & … Schaken!

Anya Taylor-Joy in The Queen's Gambit recensie op Netflix België

Ons verdict: Klopt, we kunnen niet altijd de snelste zijn met het posten van onze mening, gezien de vele recensies die we schrijven over films & series in primeur, maar dat betekent niet dat we niet verder gaan voor jullie. In het Belgische streamingaanbod viel ons de voorbije week The Queen’s Gambit op, een schaak-drama met Anya Taylor-Joy in de hoofdrol en voor deze nieuwe reeks hadden we onze tijd nodig.

The Queen’s Gambit volgt immers Chernobyl in zijn opzet met een berensterke pilot vol kwalitatieve beelden & een mooie vintage enscenering zoals enkel Ryan Murphy dat kan, maar het haalt daarna zijn niveau niet meer van weleer. Ook is The Queen’s Gambit een klasse lager dan de legendarische HBO-miniserie van 2019, maar goed, de editing is beter op punt dan een Ratched, Hollywood of The Politician. Actrice Anya Taylor-Joy neemt daarenboven de teugels stevig in handen, nota bene de hoofdrol in haar allereerste Netflix-serie. En dat heeft ze te danken aan als Beth Harmon, want het personage Elisabeth Harmon heeft dankzij schrijver Scott Frank een uitstekende karaktertekening als weeskind dat vooral in de pilot en de ontknoping heerlijk tot uitvoering komt. Samen met de ondersteuning van Thomas Brodie-Sangster, Harry Melling, Jacob Fortune-Lloyd, Bill Camp & Chloe Pirrie brengt de Amerikaanse actrice in onze ogen haar beste prestatie tot op heden naast o.m. haar uitstraling & charmisma voor een fictief personage gebaseerd een boek uit de jaren ’80 van Walter Tevis. We begrijpen ook de keuze van The Queen’s Gambit in de bibliotheek van de grootste streamingdienst van de wereld, want het past in het controversieel repertoire van Netflix naast een Narcos of Bloodline, maar schrijver, bedenker & regisseur Scott Frank drukt niet zo ver door als een Black Swan of Requiem for a Dream. Tot slot voelt de fictieve dimensie in combinatie met een verhaal van female empowerment (sorry) fake aan.

Kortom, we wisten niet dat schaken zo spannend kon zijn en dat maakt The Queen’s Gambit één van de strafste series die we op Netflix zagen dit jaar naast Sex Education & Ares . Bovendien heeft het één van de beste prestaties van Anya Taylor-Joy tot op heden in de aanbieding, maar vanwege de sterke concurrentie op andere streamingdiensten haalt het onze top 10 net niet.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter