Star Wars IX: The Rise of Skywalker recensie in IMAX 3D

Star Wars 9: The Force AwakensStar Wars: Episode 9 – The Rise of Skywalker **** 1/2 in IMAX **** 1/2

Regie: J.J. Abrams (Star Trek, Cloverfield, Alias, Star Wars VII: The Force Awakens)

Met Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega Lupita Nyong’o, Carrie Fisher, Billy Dee Williams, Domhnall Gleeson,…

Speeltijd: 142′

Ga kijken als je hield van The Avengers: Endgame & de andere Star Wars-episodes zoals Star Wars III: Revenge of the Sith.

Het verhaal: De doden spreken… De Galaxie heeft een mysterieuze boodschap ontvangen van niemand minder dan Sith Emperor Palpatine waar Supreme Leader Kylo Ren maar al te graag op in gaat. Generaal Leia Organa stuurt geheime agenten om inlichtingen te verzamelen, terwijl Rey, de laatste hoop van de Jedi, traint voor de eindstrijd tegen de duivelse First Order, The Knights of Ren & uiteraard Ben Solo.

Rey vs. Kylo Ren in Star Wars IX: The Rise of Skywalker recensie in IMAX 3D

De setting: Op 17 december 2019 openden Eddy Duquenne, CEO Kinepolis Group, en Giovanni Dolci, IMAX’ Interim Head of Global Sales, officieel de nieuwe IMAX®-zaal in Antwerpen. Deze inhuldiging gaat gepaard met de nationale première van Star Wars 9: The Rise of Skywalker, Disney’s jongste telg uit de Star Wars-saga die vanaf vandaag uitkomt in de Belgische bioscoopzalen. De eerste IMAX®-zaal in Vlaanderen heeft 371 zitplaatsen en is uitgerust met IMAX® Laser, de baanbrekende 4K laserprojectie-technologie die filmliefhebbers de meest scherpe, heldere en levendige beeldkwaliteit biedt, in combinatie met een ongeëvenaarde geluidservaring die je helemaal onderdompelt in de actie. Inmiddels verkocht Kinepolis in België al meer dan 46.000 tickets in voorverkoop voor de nieuwe Star Wars-film. 4.000 daarvan zijn tickets voor een IMAX-ervaring in Antwerpen of Brussel. En 10.000 bezoekers zullen één van Kinepolis’ Star Wars-marathons bijwonen. IMAX® Laser beschikt over een nieuw optisch systeem en een reeks eigen IMAX technologieën die beelden projecteren met een aspect ratio tot 1.9:1 met een maximale resolutie en scherpte en ongeziene niveaus van helderheid, contrast en kleuren. Het nieuwe systeem bevat ook de laatste nieuwe geluidstechnologie van IMAX: 12.1 audio met nog meer kracht en precisie, en extra geluidskanalen op de zijkanten en in het plafond die ervoor zorgen dat geluid nog beter gepositioneerd kan worden voor een echt immersieve ervaring.

Inhuldiging IMAX-zaal in Kinepolis Antwerpen

Ons verdict: 2019 was een slotjaar voor de internationale cinema waarin zowat alle gigantische franchises tot zijn einde komen. Van Game of Thrones tot The Avengers“Everything shall end!”, dachten ze in Hollywood en laat dat ook zo het geval zijn voor de algemene Star Wars-saga rond de Skywalkers. Bombastische eindes hebben dit jaar al voor meer dan 12 miljard dollar opbrengst gezorgd bij Disney, maar dat gaat niet zonder risico.

Cast van Star Wars 9 Rise of Skywalker

Dit 9de deel van de Skywalker-saga en de inmiddels 11de langspeelfilm uit de Star Wars-franchise had een loodzware taak: Enerzijds is een trilogie afhandelen met een magnitude van Star Wars geen gemakkelijke taak, anderzijds heeft The Last Jedi heel wat fans tegen de borst gestoten vanwege zijn controversiële keuzes (ons hoorde je niet klagen alleszins). Daarom speelde Disney op veilig door J.J. Abrams opnieuw aan boord te brengen (de maker van Force Awakens) in plaats van Colin Trevorrow en de man achter Alias, Cloverfield & Star Trek leeft zich uit zoals een kindje in een speelgoedwinkel. De samenwerking met ILM & Bad Robot is immers van hetzelfde topniveau als The Force Awakens wat met andere woorden betekent dat de achtervolgingen & gevechten met de ruimteschepen weer om van te snoepen zijn. The Rise of Skywalker gaat en staat met de visie die de topproducent van Bad Robot heeft op het hele gebeuren en hoewel heel wat zaken altijd ter discussie kunnen geplaatst worden, levert Star Wars IX een goed einde op de nieuwe trilogie met Ren & Rey. Is Star Wars IX gewaagd zoals Infinity War? Nee, voor ons ging het toch wel donker verhaal met Ian McDiarmid als Darth Sidious in het centrum van de belangstelling niet ver genoeg, maar misschien had dit bepaalde Star Wars-fans na The Last Jedi helemaal op hun kop gezet. Dus we nemen genoegen met deze kant van het verhaal. Herstelt Rise of Skywalker de eer van de originele cast? Ja, absoluut en verwacht jezelf ook aan een (wederom) mooi eerbetoon voor de overleden Carrie Fischer. Billy Dee ‘Lando’ Williams maakt de beste indruk van de retro-personages btw. Schittert de nieuwe generatie van Star Wars-castleden in dit 9de stuk? Absoluut, met Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac & John Boyega aan kop levert de nieuwe & jonge cast hun beste prestatie van de franchise. Waren de lichtzwaardgevechten geslaagd? Iets minder, daar gaat de pluim vooral naar de Age of Republic-films (meer bepaalde Star Wars III: Revenge of the Sith) en Star Wars VIII: The Last Jedi. The Knights of Ren konden op dat vlak beter worden uitgespeeld. Tot slot begint Star Wars IX: The Rise of Skywalker sterk met een klein dipje na ongeveer iets minder dan een uur om je dan helemaal in zijn verhaal te sleuren. De speelduur van 2u22 staat overigens niet mis bij Star Wars 9: The Rise or Skywalker.

Besluit: In J.J. Abrams we trust om deze Age of Resistance-films uit de Star Wars-franchise af te sluiten en hij doet het met glans. Mooie afsluiter hoewel het de climax van Star Wars III: The Revenge of the Sith niet evenaart.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter