Us recensie

Us recensieUs ****

Regie: Jordan Peele (Get Out, Twilight Zone)

Met Lupita Nyong’o, Winston Duke, Shahadi Wright Joseph, Evan Alex, Elisabeth Moss, Tim Heidecker, Cali Sheldon, Noelle Sheldon, Yahya Abdul-Mateen II,…

Speeltijd: 116′

Ga kijken als je hield van Bird Box, Halloween & Get Out.

Het verhaal: Het zwarte gezin Wilson met Adelaide, Gabe, Zora & Jason genieten van een idyllisch zomeruitje in het ouderlijk strandhuis van de moeder langs de iconische Noord-Californische kust. Al vlug stapelen spookachtige toevalligheden elkaar zodanig op waardoor Adelaide’s paranoïa de kop opsteekt en ze ervan overtuigd raakt dat haar familie iets vreselijks gaat overkomen.

Us recensie

Ons verdict: De zwarte regisseur Jordan Peele wordt tegenwoordig in één adem vergeleken met Steven Spielberg & Hitchcock. We vinden dit persoonlijk iets teveel van stapel lopen, gezien we zijn genialiteit niet bepaalde zagen in de horrorfilm Get Out wat de Oscars daar ook over te zeggen hadden (Black Panther, anyone?). Maar goed, de gewezen acteur is een grote held voor de Afro-Amerikaanse cultuur dezerdagen, dus we kunnen wel inzien waarom er zoveel geroepen wordt over de man van een gemengd huwelijk.

Gelukkig is Us van een heel ander kaliber. Us heeft een interessant concept met een aantal leuke manieren om een schaduwspel te verwerken in het plot en een meer uitgebreide interpretatie te geven aan die van Peter Pan’s schaduw. Het begin van Us is misschien iets te arty met teveel lange zoom lens shots naar mijn persoonlijke smaak, maar eens voorbij de begingeneriek gaan we echt van start met een mooie opbouw en uiteindelijk een fijne structuur in Us. Maar dat is niet het lekkerste stuk van de taart, bij wijze van spreken. Naargelang de film vordert, is het vooral de cast die het verschil maakt, want Lupita Nyong’o, Winston Duke, Elisabeth Moss, Shahadi Wright Joseph & Evan Alex leveren uitmuntend werk in Us. OK, de performance art die ze moeten uitvoeren, ontleent zich natuurlijk wel aan het feit dat de cast zich kan bewijzen, maar toch sterke Yin & Yang-prestaties van de cast. Tot slot zijn de horrormomenten in Us goed uitgewerkt, hoewel het schrikken net zoals bij Bird Box er niet echt in zit. Echte horrorfans zullen daar een beetje op hun honger zitten.

Besluit: Met Us levert Jordan Peele eindelijk wat we verwachten van de man. Us is dan ook een stuk beter als zijn voorganger Get Out. Misschien wel net zoals A Quiet Place & Hereditary de beste horrorfilm van het jaar?