Da 5 Bloods banner

Da 5 Bloods Netflix recensie

Da 5 Bloods recensie op Netflix BelgiëDa 5 Bloods ***

Regie: Spike Lee (BlacKkKlansman, Inside Man)

Met Chadwick Boseman, Jean Reno, Paul Walter Hauser, Delroy Lindo, Melanie Thierry, Clarke Peters, Norm Lewis, Isiah Whitlock, Jonathan Majors,…

Speeltijd: 154′

Ga kijken als je hield van Deer Hunter, Apocalypse Now & Jarhead.

Het verhaal: Da 5 Bloods vertelt het verhaal over 4 Afro-Amerikaanse veteranen Paul, Otis, Eddie & Melvin die decennia later terugkeren naar Vietnam. Het viertal gaat diep in de Vietnamese jungle op zoek naar de overblijfselen van hun overleden teamleider en een begraven schat. Bijgestaan door Pauls bezorgde zoon moeten de helden vechten tegen de krachten van mens en natuur. Tegelijkertijd worden ze geconfronteerd met de blijvende schade en immoraliteit die de Vietnamoorlog op hun ziel heeft achtergelaten.

Chadwick Boseman in Da 5 Bloods Netflix recensie

Ons verdict: #BlackLivesMatters palmt momenteel de Westerse wereld in na de moord op George Floyd en Netflix heeft zijn bibliotheek zo strategisch opgesteld dat het de vruchten plukt van deze ‘trend’ met titels zoals 13TH, When They See Us, Seven Seconds,… Opnieuw zet het een strategische zet door regisseur & politieke activist Spike Lee een forum te bieden in zijn eerste Netflix-film Da 5 Bloods over een kwartet gewezen Afro-Amerikaanse soldaten die op zoek gaan naar de stoffelijke resten van hun held en onderweg een gouden kip zoeken voor op een oudere leeftijd.

De cast van Da 5 Bloods Netflix recensie

Dat Spike Lee zijn Vietnam-filmklassiekers kent, staat al vast vanaf de eerste minuten waarin we referenties naar ons hoofd geslingerd krijgen zoals Apocalyps Now door Francis Ford Coppola, Rambo met Sylvester Stallone, Platoon door Oliver Stone & Missing in Action met Chuck Norris. Maar Spike Lee wil een andere oorlogsfilm brengen. Eén die de actie in voormalige oorlogsfilms rond Vietnam minimaliseert en even naar de essentie van de zaak wil gaan: De uitbuiting van minderheden in deze oorlog die duurde van 1955 tot en met 1975. De exploitatie van & systematische racisme jegens zwarte mensen in Westerse geschiedenis is een vast thema in Spike Lee’s euvre, maar ook discriminatie onder inheemse bevolking van Vietnam, de geschiedenis van het getroffen Zuidoost-Aziatisch land, de wreedheid tegenover kinderen die nog dagelijks stappen op landmijnen en zelfs ex-soldaten die lijden aan PTSS vanwege de Vietnamoorlog krijgen een stem in Da 5 Bloods. Preach!

Black Lives Matter in Da 5 Bloods Netflix recensie

Maar Da 5 Bloods is weliswaar alles behalve perfect, want over het algemeen is de structuur & opbouw ondermaats. Lee laat ons anderhalf uur wachten tot we eindelijk een cliffhanger krijgen die ervoor zorgt dat de film nog enigszins interessant blijft, want het precedent is langdradig en de dialogen tussen de 4 zijn niet humoristisch genoeg om het te luchtig om houden. De acteerprestaties van Clarke Peters, Norm Lewis, Jonathan Majors, Isiah Whitlock & Jean Reno blijven doorheen de hele film onder niveau met enkel Delroy Lindo die naar het einde toe wat licht doorheen de tunnel schijnt. De gastrol van Chadwick Boseman is verwaarloosbaar in termen van schermtijd hoewel hij wel een goede prestatie neerlegt. Tot slot hebben we gemengde gevoelens bij het aspect ratio-trucje (het wisselen van 16:9 breedbeeld naar 4:3 klassiek televisiebeeld om het verleden naar te duiden) dat Lee stal van o.m. Sam Esmail’s Homecoming & Quentin Tarantino, maar het doet wel wat het hoort om duidelijkheid te brengen tussen heden en verleden.

Kortom, met Da 5 Bloods gaat Spike Lee zoals steeds de activistische toer op, wat ideaal kijkvoer is tijdens deze Black Lives Matter. Maar moet het echt zo langdradig zijn, Spike? Stream deze potentiële awardfilm nu op Netflix België als je wil mee zijn met the talk of the town.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter