Dune banner

Dune recensie op BRIFF 2021

Dune recensie door Denis VilleneuveDune ****

Regie: Denis Villeneuve (Blade Runner 2049, Sicario, Prisoners, Arrival)

Met Timothée Chalamet, Josh Brolin, Rebecca Ferguson, Zendaya, Jason Momoa, Dave Bautista, Oscar Isaac, Stellan Skarsgård, Javier Bardem, Charlotte Rampling, Babs Olusanmokun,…

Speeltijd: 145′

Ga kijken als je hield van Star Wars, Foundation, The Matrix & Game of Thrones.

Het verhaal: Dune vertelt het mythische en emotionele heldenverhaal van Paul Atreides, een briljante en begaafde jongeman die tot grootse dingen is voorbestemd. Hij moet naar de gevaarlijkste planeet in het universum reizen om de toekomst van zijn familie en volk veilig te stellen. Intussen wordt er door kwaadaardige mogendheden hevig gestreden om de kostbare grondstof van de planeet, een stof die alleen daar te winnen is en in staat is het menselijk vermogen te vergroten. Alleen degenen die hun angst weten te overwinnen zullen overleven.

Dune recensie op BRIFF 2021

De settings: Omdat er geen betere drager is dan het witte doek om je emoties de vrije loop te laten gaan, nodigt het Brussels International Film Festival je opnieuw uit om de cinema te vieren! UGC De Brouckère, Palace, Galeries & Bozar zetten hun deuren voor je open om je mee te nemen op een onvergetelijke cinematografische reis. De 4de editie van het Brussels International Film Festival zal plaatsvinden van 1 t/m 11 september 2021, in hartje Brussel. Het BRIFF palmt de stad in en brengt er publiek en filmprofessionals samen in een groot feest van de Belgische en internationale film.

Timothée Chalamet in Dune recensie door Denis Villeneuve

Ons verdict: Marvel, Star Wars,… zowat alle grote science fiction franchises in de handen van The Walt Disney Company kwamen tot een einde in het vorige decennium en dat creëert ruimte voor concurrenten om grote epen tot stand te brengen. Eén van die bedrijven is Warner Bros. Discovery die één van de grootste cineasten van de jaren 2000, Denis Villeneuve, aanstelde om een nieuwe franchise op poten te stellen rond Dune, de verhalen van schrijver Frank Herbert. Het tastte daarvoor diep in de buidel (165 miljoen dollar om exact te zijn) en het bespaarde niet op namen met een sterrencast van Timothée Chalamet, Zendaya, Oscar Isaac, Josh Brolin, Javier Bardem, Rebecca Ferguson, Jason Momoa, Dave Bautista, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling & meer. Nu, over de jaren heeft Hollywood zijn tanden al meermaals stukgebeten op het 6-delig schrijfwerk van Frank Herbert en het waren geen kleine namen. Regisseur David Lynch kreeg een flop op zijn handen in 1984 met zijn versie van Dune en ook Paramount heeft na heel veel zoeken zijn zoektocht naar een producent & regisseur moeten staken. Het toont al meteen het probleem met de Dune-franchise: er zitten zoveel elementen in het materiaal of het maar de vraag is om het zich verleent tot (drie- of vierdelige) film.

Dune banner

Maar Denis Villeneuve is één van de beste regisseurs van zijn tijd en haalt zijn gekende manier van werken boven die hij al reeds gebruikte in Blade Runner 2049 & Arrival: de beelden moeten voor zich spreken! En dat betekent heel wat adembenemende shots in de zandduinen van Jordanië met een mooie cinematografie op het niveau van Roger Deakins. De filmmuziek van Hans Zimmer is  uniek en ook de cast laat een sterke indruk na met vooral Timothée Chalamet & Rebecca Ferguson die schitteren in dit eerste deel. De mythologie spreekt tot de verbeelding met spice, digitale schilden, mindcontrol, gigantische zandwormen & grootse beschavingen op verre planeten en Villeneuve maakt als ware fan de beste keuzes uit de boeken van Frank Herbert  om van start te gaan met deze Dune.

Kortom, Dune is een solide bioscoopfilm die zijn verhaal alle eer aandoet en we kunnen nu al niet wachten op het vervolg. Ga dat zien in Belgische bioscopen!

Met dank aan Una & Nina Asotic

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter