Benedetta *** 1/2
Regie: Paul Verhoeven (Robocop, Total Recall)
Met Virginie Efira, Charlotte Rampling, Daphné Patakia, Lambert Wilson,…
Speeltijd: 127′
Ga kijken als je hield van Agora, Mary Magdalene, Passion of the Christ, Da Vinci Code & Silence.
Het verhaal: De jonge Benedetta leidt een godsvruchtig leven in het klooster van Pescia. Wanneer ze beweert dat ze Jezus kan zien en zich bovendien laat verleiden door een novice, staat de kloostergemeenschap in rep en roer. Zijn haar visioenen echt of houdt Benedetta iedereen voor de gek? Terwijl buiten de kloostermuren de pest genadeloos toeslaat, bereikt het machtsspel tussen haar voor – en tegenstanders ongekende hoogtes…
Ons verdict: Misschien is het ons Belgen nog niet opgevallen, maar er is een serieuze revolutie bezig over de grens in het Noorden. Gevestigde waarden zoals Martin Koolhoven, Hans Teeuwen & Paul Verhoeven moeten op het vlak van subsidies ruimen voor inclusieve initiatieven zoals De Oost, gezien de witte man in de straat al genoeg zijn mening heeft kunnen spuien in het openbaar. Misschien is dit wel de reden waarom de begingeneriek van Paul Verhoeven’s nieuwste film Benedetta zo’n 5 minuten in beslag nam met allerhande producenten, filmstudio’s & investeerders die voorbij komen. Maar kijk, we zijn blij dat er films aan beide kanten komen, want meer film/serie/cinema/content, daar gaan we toch voor. Nee?
Verhoeven is al een tijdje bezig aan een Frans avontuur na Elle in de selectie van Cannes van 2016 en daar gaat hij nu mee verder met Benedetta. Benedetta werd al snel controversieel, want ja, 2 nonnen die seks hebben met elkaar tijdens de Middeleeuwen, dat is blasfemie. Wij zien dit duidelijk anders, want in termen van seks is Bendetta misschien wel één van de braafste Verhoeven’s die er is. Of toch alleszins braver dan Basic Instinct. Verhoeven geraakte weliswaar al snel in het oog van de storm in Cannes, niet alleen vanwege de godslastering, maar ook omdat regisseur Paul Verhoeven in tijden van #MeToo de klemtoon meer durfde plaatsen op seks in plaats van het vrouwelijke standpunt. Again zijn we het daarmee niet eens. Verhoeven laat nl. de vrouwen zoals Charlotte Rampling, Daphné Patakia & de Belgische Virginie Efira duidelijk schijnen in Benedetta, maar we moeten wel toegeven dat de emotionele dimensie er niet is. Het verhaal gebaseerd op zijn geschiedenis primeert bovenal. Het toont opnieuw dat het belangrijk is om open te zijn en verschillende invloeden te laten spelen in de filmindustrie. Met een speelduur van meer dan 2 uur kijkt Benedetta niet vlot en is het zelfs langdradig met momenten, maar desalniettemin mag het verhaal van de lesbische non er zijn. Zeker gezien het een Belgische actrice in de schijnwerper zet. Mooie prestatie overigens van de Brusselse Virginie Efira.
Kortom, Benedetta is één van de bravere films van Paul Verhoeven op het vlak van seks, maar dat wil niet zeggen dat het er niet mag zijn. Vanaf deze week in Belgische bioscopen!