Martin Koolhoven’s Brimstone recensie

Brimstone poster

Brimstone **** 1/2

Regie: Martin Koolhoven (Oorlogswinter)

Met Guy Pearce, Dakota Fanning, Emilia Jones, Carice van Houten, Kit Harington, Carla Juri, Paul Anderson,…

Speeltijd: 148′

Ga kijken als je hield van Django: Unchained & The Revenant.

Het verhaal: De stomme Liz helpt samen met haar dochter in het beloofde land vrouwen bevallen. Op een dag moet ze kiezen tussen het leven van het zoontje en de moeder en deze keuze wordt haar fataal eens de dominee erachter komt dat zij de keuze van God maakt.

Dakota Fanning in Brimstone

Ons verdict: Onze Noorderburen hebben lang op het succes van regisseur Paul Verhoeven moeten teren voor internationale allure in Hollywood, maar deze tijden zijn voorbij. Martin Koolhoven wordt vaak gezien als de opvolger van Paul Verhoeven, hoewel deze nog ver van zijn status verwijderd is (Verhoeven regisseerde maar liefst 7 Amerikaanse films waaronder toppers zoals Robocop, Total Recall & Basic Instinct). Maar met Oorlogswinter wist de Nederlandse regisseur ons danig te verrassen van zijn talenten. De Nederlandse Erik Van Looy heeft met Brimstone na 8 jaren eindelijk zijn internationaal debuut te pakken en wij bekeken het resultaat op de première in het Brusselse Bozar. Martin Koolhoven heeft alleszins één ding mee: een voortreffelijke cast met namen zoals de Nederlandse topactrice Carice van Houten, Guy Pearce, Kit ‘Jon Snow‘ Harington, Dakota Fanning & het nieuwe talent Emilia Jones te overtuigen voor het Europese filmproject.

Guy Pearce in Martin Koolhoven's Brimstone

Stuk voor stuk levert de cast met aan kop Guy Pearce als bovennatuurlijke dominee voortreffelijk werk in deze eerste Nederlandse (post-moderne) western. Koolhoven’s Brimstone heeft verder het beste van wat we reeds gezien hebben in Hollywood maar dan ruwer: Een beetje Tarantino als je denkt aan het salon (The Hateful Eight), de hoofdstukken en de dialogen (Django: Unchained), een beetje Game of Thrones maar vooral de toon van The Revenant met het hoofdpersonage dat zoals Jesus een hele lijdensweg te gaan heeft in de film. En dat betekent geweld, heel veel bloed en controversieel harde scènes. Om van te smullen in onze ogen! Bovendien voegt Koolhoven er ook een extra religieuze dimensie aan toe, dat sterk doet terugdenken aan de talloze heksenjachten tegenover vrouwen vanaf de 15de eeuw. Enkel spijtig van de iets te lange speeltijd met 150 minuten cinema en het stroeve verloop in het propvolle 3-2-1-4-verhaal.

Kortom, je leest het al. Brimstone is een absolute aanrader. Ga dat zien in de bioscoop.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter