The Da Vinci Code: Extended Cut Blu-ray review

da-vinci-coverThe Da Vinci Code***

Regie: Ron Howard

Met: Tom Hanks, Audrey Tautou, Ian McKellen, Jean Reno, Alfred Molina, Paul Bettany

Speelduur: 174′

Naar aanleiding van de prequel verschijnt de uitgebreide (én betere) versie nu ook op Blu-ray!

Koop The Da Vinci Code bij Free Record Shop!

Het verhaal: Jacques Saunière, de curator van het Louvre, wordt in zijn eigen museum vermoord. Voor hij sterft, weet hij nog enkele mysterieuze codes op de vloer te schrijven. Voor de Franse politieagent Bezu Fache (Jean Reno) is Robert Langdon (Tom Hanks) de belangrijkste verdachte. Sophie Neveu (Audrey Tautou), de kleindochter van het slachtoffer, denkt daar echter anders over en helpt Langdon te ontsnappen. Samen volgen ze de sporen die Saunière heeft achtergelaten om de echte moordenaar te vinden. Langzaam ontrafelen ze een samenzwering van een mysterieus genootschap dat een geheim beschermt. Een geheim over het leven van Jezus Christus zo groot, dat het de mensheid voor altijd zal veranderen…

the-da-vinci-code

Ons verdict: Het boek “The Da Vinci Code” door Dan Brown liet niemand koud en met de ambitieuze verfilming door Ron Howard was dat niet anders. Zelfs met het verschijnen van de langverwachte prequel Angels & Demons laten vele gevestigde critici geen kans onbenut om de film uit 2006 na te trappen. Toch is The Da Vinci Code helemaal niet zo slecht als de meeste recensenten u willen doen geloven. Opgepast, de film heeft inderdaad zijn fouten! Zo neemt de film zich inderdaad véél te serieus en komen sommige zaken nogal onnozel over. Maar over het algemeen maakte Ron Howard een behoorlijke thriller, met genoeg spanning, mysterie en degelijke acteerprestaties om te blijven boeien van begin tot eind. De uitgebreide versie voegt een 25-tal minuten extra beeldmateriaal toe en echt snediger wordt de film er niet op, maar verkiezen we deze tweede versie. Er worden namelijk heel wat plotpoints veel beter uitgelegd, waardoor sommige zaken veel beter uit de verf komen. Als je de bioscoopversie van The Da Vinci Code niet kon smaken, dan lijkt het ons zeer sterk dat je na het bekijken van deze langere versie plots een hardnekkige fan zal worden. Maar voor de fans, liefhebbers en de kijkers in de grijze zone is deze ‘extended version’ zeker een gouden tip!

De Blu-ray: Het 2.40:1 HD-beeld is scherp, met hier en daar wat stillistische korrel. Het beeld heeft een uitstekend diepte en detail, met een strak en solide zwartniveau. De kleuren zien er goed uit, zonder echt van het beeld af te spatten. De gebruikte filmprint is vrij van beschadigingen, terwijl ook digitale compressiefouten geen enkel probleem geven. Er is al behoorlijk wat controverse rond deze Blu-ray ontstaan, omdat er – ondanks er wel melding van wordt gemaakt op de cover – geen Engelstalige Dolby TrueHD 5.1-track aanwezig is. Dit is uiteraard erg jammer, maar het moet gezegd dat er bitter weinig op de aanwezige Dolby Digital 5.1-track aan te merken valt. Het geluidspoor is ruimtelijk, met een goede ondersteuning en spreiding. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker, terwijl u ook op uw beide oren kan slapen qua ruis of andere storingen. Deze uitgave bevat bovendien een schat aan extra’s, met op de eerste DVD een Picture in Picture-featurette “Unlocking the Code”. Deze feature geeft op een ludieke manier en in stijl van de film toegang tot stukjes interview met de voornaamste cast- en crewleden, maar ook tot allerhande conceptuele schetsen en ga zo maar door. Regisseur Ron Howard voorziet 27 scènes (samen 40 min.) van commentaar en nadien is er ook een vooruitblik te vinden naar het vervolg/prequel Angels & Demons. Op de tweede disc staan een hele verzameling korte documentaires en featurettes, maar jammer genoeg zijn deze niet allemaal even waardevol of informatief. Sommige zijn te beknopt of inhoudelijk te ‘ondiep’ om echt een onuitwisbare indruk te maken (“First Day On The Set With Ron Howard”, “A Discussion With Author Dan Brown”, “A Portrait Of Langdon”, “Who Is Sophie Neveu?”, “Close-Up On Mona Lisa”, “The Codes Of The Da Vinci Code”, “The Music Of The Da Vinci Code” en “Recreating Works Of Art”), maar gelukkig zitten er ook behoorlijk wat diepgravende exemplaren bij. Zo gaat men in “Unusual Suspects” (19 min.) in op de personages die vertolkt worden door onder andere Ian McKellen, Jean Reno Paul Bettany, Alfred Molina en Jürgen Prochnow. In “Magical Places” (16 min.) gaat men in op de verschillende locaties, terwijl je meer te weten komt over Ron Howard en zijn werkwijze in “Filmmaker’s Journey Parts I & II”. De titel “From Book To Screen” (11 min.) zegt wat je kan verwachten en hierin worden auteur Dan Brown en scenarist Akiva Goldsman aan de tand gevoeld. Nadien zijn er twee featurettes van elk een dikke tien minuten, die het vergrootglas richten op het maken van de rekwisieten (“The Da Vinci Code Props”) en de enorme sets (“The Da Vinci Code Sets”). Hier en daar zaten er ook computereffecten en het proces hiervan doet men uit de doeken in “The Visual Effects World Of The Da Vinci Code” (15 min.). Componist Hans Zimmer praat uitgebreid over zijn sore uit de film in “Scoring The Da Vinci Code” (9 min.) en de kers op de taart is een verzameling cross-promotionele trailers.

Bekijk hier de geweldige teaser van de film:

Eén reactie op “The Da Vinci Code: Extended Cut Blu-ray review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter