Napoleon film logo

Napoleon filmrecensie door Ridley Scott

Napoleon recensie door Ridley ScottNapoleon *** 1/2

Regie: Sir Ridley Scott (Gladiator, The Last DuelBlade RunnerAlien)

Met Joaquin Phoenix, Vanessa KirbyBen Miles, Ian McNeice, Ludivine Sagnier,…

Speeltijd: 158′

Ga kijken als je hield van The Last Duel & Killers of the Flower Moon & All the Money in the World.

Het verhaal: De film is een originele en persoonlijke kijk op de oorsprong van Napoleon en zijn snelle, meedogenloze klim naar keizer, gezien door het prisma van zijn verslavende en vaak vluchtige relatie met zijn vrouw en één ware liefde, Josephine. De film legt Napoleons beroemde veldslagen, meedogenloze ambitie en verbazingwekkende strategische geest vast als een buitengewone militaire leider en oorlogsvisionair.

Ons verdict: MoviePulpers, het najaar van filmjaar 2023 belooft spectaculair te worden! Op het vlak van blockbusters is het misschien wat minder dan initieel verwacht vanwege de schrijverstaking in Hollywood (die eindelijk voorbij, dat even terzijde), maar met Killers of the Flower Moon & Napoleon worden de cinefielen van dienst in de watten gelegd. Cineast Martin Scorsese was blij met de verminderde aandacht voor blockbusters dit najaar, maar hoewel Ridley Scott minder kritiek uit, is hij ook geen fan van de inhoudsloze popcornbeleving. Hij vervoegt daarbij maar al te graag de strijd voor waardige Cinema samen met Joaquin Phoenix & Vanessa Kirby (en de geldbundel van Tim Cook).

Napoleon recensie door Ridley Scott

Hoewel Napoleon een Apple Original Film is, is het van de eerste minuten duidelijk dat het vooral thuis hoort in bioscoopzalen met grote schermen! Met epische oorlogstaferelen in Egypte aan de Nijl, Toulon in Frankrijk, Austerlitz in Tsjechië, Moskou in Rusland & uiteindelijk Waterloo in België brengt Ridley Scott zijn filmklassieker 1492: Conquest of Paradise deels terug tot leven, terwijl Joaquin Phoenix dan weer fijne herinneringen bij onze redactie bovenhaalt van zijn debuut in Ridley Scott’s Gladiator. Wat is Joaquin toch gegroeid in bijna een kwart eeuw en hij was toen al zo ijzersterk als Romein Commodus! Phoenix overtreft met Napoleon weliswaar zijn rol als Arthur Fleck niet in Joker, maar hij vertolkt in onze ogen wel het archetype van Napoleon Bonaparte ten tijde van de Franse Revolutie. Dat zijn dan ook de 2 troeven uit de film: de grootschalige beelden met zijn prachtige kostuums, historische decors & moderne enscenering waarvan we reeds een glimps zagen in het recente The Last Duel en koningspaar Joaquin Phoenix & Vanessa Kirby als voormalig Keizer & Keizerin der Fransen met een melancholisch gevoel voor liefde.

Maar we moeten ook toegeven dat Napoleon niet perfect is. We weten dat Ridley Scott het niet zo op heeft met realisme in zijn films en (terecht) zijn eigen interpretatie als filmmaker vooruitschuift over Napoleon I. Het feit dat hij een Brit is en bvb. de acteurs tevergeefs long live France laat zeggen in plaats van Vive la République in de berensterke openingsscène(s) toont misschien wel dat hij alles door een gekleurde Angelsaksische bril ziet. Fans van de meestertacticus & oorlogstrateeg komen zéker aan hun trekken met de sterke veldslagen in Napoleon, maar historici zullen ongetwijfeld wat te zeggen hebben over de chirurgische selectie uit het leven van de Corsicaanse Napoleone di Buonaparte & de context waarin hij opgroeide. Je kan natuurlijk niet anders als je snel het leven van de meest invloedrijke Franse generaal in een film van 2,5 uur wil gieten. De speelduur is dan ook even kolossaal als zijn grootse veldslagen, maar we moeten toegeven dat hij op zich de aandacht van de kijker niet verliest vanwege zijn slimme manier om tijdig te wisselen van topic (Love, Legend, Conquerer) uit Bonaparte’s leven. We misten soms zelfs wat extra speelduur, dus kuddos aan schrijver David Scarpa & we kunnen niet wachten op die supercut van 4 uur op Apple TV Plus! Tot slot willen we ook even vermelden dat we de verheerlijking van een imperialistische dictator, die in zijn tijd voor maar liefst 3 miljoen doden zou gezorgd hebben, problematisch blijven vinden (we zwijgen daarbij nog over zijn ondemocratische exegese van Liberté, Égalité, Fraternité, vrouwonvriendelijkheid & herintroductie van slavernij), maar goed, Ridley Scott kadert het goed met zijn ontknoping van Napoleon.

Kortom, met Napoleon brengt Ridley Scott opnieuw een historisch epos van quasi Bijbelse proporties dankzij de epische taferelen & het ijzersterke Joaquin Phoenix & Vanessa Kirby. Vanaf volgende week in Belgische bioscopen en binnenkort op Apple TV Plus.

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter