The Last Duel recensie op Star van Disney Plus België

The Last Duel recensie op Star van Disney Plus BelgiëThe Last Duel ****

Regie: Ridley Scott (Gladiator, The Martian, Blade Runner, Alien)

Met Matt Damon, Adam Driver, Jodie Comer, Ben Affleck, Marton Csokas, Alex Lawther, Harriet Walter, Michael McElhatton,…

Speeltijd: 152′

Ga kijken als je hield van Troy, Exodus: Gods and Kings & Kingdom of Heaven.

Het verhaal: In het midden van de Honderdjarige Oorlog krijgen we het laatste duel van Frankrijk tussen Jean de Carrouges & Jacques Le Gris, 2 vrienden die bittere rivalen werden. Carrouges is een befaamde ridder die bekend staat om zijn moed en vaardigheid op het slagveld. Le Gris is een Normandische schildknaap wiens intelligentie en welsprekendheid hem tot een van de meest bewonderde edelen van het hof doen horen. Wanneer de vrouw van Carrouges, Marguerite, wreed wordt aangevallen door Le Gris, een aanklacht die hij stellig ontkent, weigert ze te zwijgen en stapt ze naar voren om haar aanvaller te beschuldigen, een daad van moed en opstandigheid die haar leven in groot gevaar brengt. De daaropvolgende strijd, een slopend duel op leven en dood, legt het lot van alle 3 in Gods handen.

The Last Duel recensie op Star van Disney Plus België

Ons verdict: “Hoera, cinema is terug!”, dachten we vorige maand bij het kijken van Ridley Scott’s The Last Duel, maar ondanks de lancering van de film op Film Fest Gent ging geen kat er naar kijken en met andere woorden werd Scott eerste langspeelfilm van het filmjaar 2021 met namen zoals Matt Damon, Adam Driver, Jodie Comer & Ben Affleck een dikke flop.

The Last Duel recensie op Star van Disney Plus België

Thans begrijpen wij het niet: Sir Ridley Scott laat op zijn leeftijd Generation Z voelen hoe echte cinema geleefd moet worden en dat is in de bioscoopzaal gedurende 2 uur en een half op groot scherm. Daarbij haalt hij voor dit modern ridder-te-paard-verhaal opnieuw boven wat nodig is: Grootse acteerprestaties op grote decors met zo weinig mogelijk CGI. Topprestaties van cast & crew, want The Last Duel kan je zonder twijfel craftmanship noemen van begin tot einde. Maar Scott laat Generation Z nog meer voelen, nl. het feit dat het hele #MeToo-gebeuren geen product van zijn tijd is, maar een product van alle tijden en dat vinden we opnieuw sterk werk van de Britse topcineast. Het enige minpuntje dat we kunnen opmerken, is de muziek en het feit dat de scenes soms onnodig te lang worden gemaakt om de speelduur op te spijzen. Maar Ridley Scott is wel een van de enige regisseurs die in staat is om een film te maken van meer dan 150 minuten en ons nog steeds mee te sleuren in het verhaal. Op het vlak van opbouw & plot komt The Last Duel uitmuntend tot een einde en is het een leidraad voor iedere regisseur die een waardig epos wil brengen op het grote scherm.

Kortom, f*ck die millenials, met The Last Duel toont Sir Ridley Scott opnieuw zijn status in Hollywood als grootmeester van de cinema. Een stuk beter dan Gucci en nu al te zien op stream! Wat wil je meer?

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter