The Equalizer review

the equalizer posterThe Equalizer ****

Regie: Antoine Fuqua (Olympus Has Fallen)

Met: Denzel Washington, Marton Csokas, Chloë Grace Moretz, Melissa Leo, Bill Pullman

Speelduur: 130′

Ga kijken als je houdt van een ‘bad ass’ Denzel Washington in een mix tussen een ouderwetse B-actieknaller en een vigilante-superheld à la The Punisher.

Het verhaal: Robert McCall is een stille man die zijn tijd doorbrengt met zijn saaie job in de lokale doe-het-zelf winkel en véél boeken te lezen. Wanneer hij op een nacht vriendschap sluit met een tienerhoertje die wordt mishandeld door haar Russische pooier slaan zijn stoppen door. Zo haalt hij zich de woede van Russische maffia op de hals, en haalt zijn duister verleden hem weer in … .

denzel washington in the equalizer

 

Ons verdict: Alhoewel hij nog lang niet de status heeft van de allergrootsten (Nolan, Spielberg, Scott, Scorsese) werkt voormalig videoclip-regisseur Antoine Fuqua zich langzaam maar zeker op tot een geweldige vakman à la John McTiernan (Die Hard, Predator). Als je het cv van Fuqua overloopt, bespeur je misschien (nog) geen absolute klassieker (al komt Training Day aardig in de buurt, red.) maar ook nergens een misser. Van zijn ode aan John Woo -The Replacement Killers-, over het miskende spektakel epos King Arthur (check zeker de unrated cut op Blu-ray, red.) en het noodlotsdrama Brooklyn’s Finest, tot de geweldige Die-Hard-in-het-witte-huis -Olympus Has Fallen-, het zijn allemaal vakkundig gemaakte genre-kleppers. Dat is met The Equalizer niet anders.

The Equalizer is au fond een onvervalste B-film, met een simpel verhaaltje en keiharde old skool actie die beiden niet zouden misstaan in het oeuvre van (de jonge) Steven Seagal. Het verschil met met die budgetbakken-prenten is een relatief groot budget van meer dan 50 miljoen dollar, en vooral in Denzel Washington een rasacteur/actieheld die ook in de dramatische scènes weet te overtuigen (zoals bv. ook Liam Neeson in Taken, red.). Fuqua en Washington hengelen zeker naar het einde toe ook nadrukkelijk naar een franchise. Want naast roots in de actiecinema van weleer, is The Equalizer ook een superheld-van-vlees-en-bloed origine verhaal dat nog geen beetje leentjebuur heeft gespeeld bij zowel The Punisher (de meest onderschatte Marvel comic verfiming van vorig decennium, red.) als de originele Britse serie waarvan dit een héél losse remake is, én een R-rated variant op zowel MacGyver (Denzel gebruikt een hele Gamma om een leger Russische slechteriken om het hoekje te helpen, red.) en een één-mans A-Team.

The Equalizer heeft eigenlijk maar één minpunt, en dat is de overdadige speelduur van dik 2 uur. Dit soort B-actieknaller kan nooit nood hebben aan pakweg 100 minuten om zijn punt te maken, punt. Mits een iets strakkere montage, had Fuqua hiermee misschien eindelijk zijn klassieker beet. Maar hoe dan ook, The Equalizer is verplichte kost voor iedere liefhebber van actiecinema pur sang, en Denzel Washington in bad ass modus (zie ook Man on Fire, Safe House, 2 Guns, red.), en nu al -terecht- een dikke vette box office hit in de VS en de rest van de wereld. Ga dat zien!

Bekijk alvast een featurette van The Equalizer.Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

3 gedachten op “The Equalizer review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter