Le Mans ’66 IMAX recensie

Le Mans '66 IMAX posterLe Mans ’66 **** in IMAX 2D ****

Regie: James Mangold (3:10 to Yuma, Logan)

Met Christian Bale, Matt Damon, Jon Bernthal, Tracy Letts, Josh Lucas, Remo Girone, Caitriona Balfe, Noah Jupe,…

Speeltijd:

Ga kijken als je hield van Cinderella Man & Rush.

Het verhaal: Amerikaanse auto-ontwerper Carroll Shelby en coureur Ken Miles vechten tegen de natuurwetten, bedrijfsinmenging & hun eigen persoonlijke demonen om een revolutionaire raceauto voor Ford te bouwen en Ferrari uit te dagen tijdens de 24 uur van Le Mans in de jaren ’60.

Matt Damon in Le Mans '66 recensie

Ons verdict: James Mangold was voor Logan een zowat onbekende naam bij het grote filmpubliek, maar met kleppers zoals 3:10 to Yuma (in mijn ogen nog steeds de beste Western aller tijde), Walk the Line (waar wij een Oscarnominatie voor kreeg) & Cop Land is hij onder de filmkenners wel een gekende naam. Samen met 20th Century Fox mocht hij een nieuwe autoracefilm tot leven brengen rond de oorlog tussen Ford & Ferrari op het circuit van Le Mans in het Noord-Westen van Frankrijk in de jaren ’60 die een pak serieuzer wil zijn als een Baby Driver en een heel stuk realistischer dan de Fast & Furious-franchise.

Christian Bale in Le Mans '66 recensie

Mangold betrekt slim 2 namen bij de productie van Ford v Ferrari die aan de top staan in Hollywood: Matt Damon & Christian Bale. Beide acteurs pakken heel goed samen op het scherm, zetten uitstekende humoristische dialogen op en zorgen er samen voor dat zeker het middenstuk van Le Mans ’66 van legendarisch aard is. Deels heeft het dat ook te danken aan de voortreffelijke enscenering, het retrokleurenpalet van Mangold’s huiscinematograaf Phedon Papamichael, de heerlijke vintage autowagens van Ford, Porsche & Ferrari en als kers op de taart zijn er de opmerkelijke bijrollen van Tracy Letts & Remo Girone als Henry Ford II & Enzo Ferrari. Dat betekent dus puur genieten van het begin tot het einde, zowel als cinefiel als autoliefhebber. Mangold begint weliswaar niet goed met Le Mans ’66 en rond in onze ogen iets te snel af, maar uiteindelijk eindigt het dik boven onze verwachtingen over de streep. Met een kortere speelduur van zo’n 2 uur hadden we de nieuwe film weliswaar de volle 5-sterren gegeven, maar de man moest boven de 2,5 uur eindigen wat een gemiste kans is. Tot slot zijn we verwonderd dat de beelden van Le Mans ’66 niet beter uitkomen in IMAX, dus bespaar je geld en ga het samen met The Irishman in de betere arthouse bioscoop bekijken.

Kortom, het geluid van ronkende motoren in Le Mans ’66 heeft yours truely nog nooit zo geïnspireerd sinds het boek Stiletto door Harold Robbins. De beste raceauto-film tot op heden!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter