3:10 To Yuma Blu-ray review

310-yuma3:10 To Yuma ****

Regie: James Mangold

Met: Russell Crowe, Christian Bale, Peter Fonda, Ben Foster, Gretchen Mol, Logan Lerman

Speelduur: 122′

Straffe cinema van de maker van Cop Land en Walk The Line!

Koop 3:10 to Yuma aan de beste online prijs bij Free Record Shop!

Het verhaal: Nadat de sluwe misdadiger Ben Wade (Russell Crowe) in het kleine stadje Brisbee gevangen is genomen, besluit de sheriff hem over te dragen aan de federale autoriteiten. Weinig mannen durven deze opdracht aan, want de bende van Wade ligt op de loer om hun leider te bevrijden. Dan Evans (Christian Bale) heeft geld nodig om de schulden van zijn boerderij af te lossen, dus hij biedt zich aan om Wade mee te begeleiden. De twee mannen de één een misdadiger, de ander een brave burger beginnen aan een onmogelijke missie, waarbij Wade’s bende slechts één van de vele gevaren is onderweg. In een spectaculaire race tegen de klok rijden de mannen hun noodlot tegemoet…

yuma4

Ons verdict: In deze tijden van luidruchtige blockbusters, peperdure stripverfilmingen en economisch donkere tijden wist deze toch wat bescheiden productie (budget: 48 miljoen dollar) wereldwijd meer dan 70 miljoen dollar bij elkaar te schrapen. Deze remake van de gelijknamige klassieke western, gebaseerd op een kortverhaal van de legendarische Elmore Leonard, is dan ook een duidelijk werkje van passie van topregisseur James Mangold (Girl Interupted, Walk The Line). De fenomenale cast, met op kop klasbakken Rusell Crowe en Christian Bale, maar ook Peter Fonda, Ben Foster, Gretchen Mol en Luke Wilson, spelen stuk voor stuk de sterren van de hemel. Maar diegene die ons nog het meeste wist te verrassen is Logan Lerman, die de rebelse 14-jarige zoon van Bale’s personage speelt. Deze jongeling weet elke moment te overtuigen en weet zich zelfs staande te houden tijdens enkele explosieve dialoogscènes tussen Bale en Crowe. Pure klasse! De cinematografie van 3:10 To Yuma is eveneens adembenemend, maar het is de briljante muziek – welke gecomponeerd werd door Marco Beltrami (Scream, Die Hard 4.0) – die de film nog eens een extra trapje hoger tilt. Het geluid en de soundtrack werden dan ook niet voor niets genomineerd voor een Oscar. 3:10 To Yuma heeft een goed tempo, maar verwacht geen eindeloos actiespektakel, want Mangold neemt rustig de tijd om zijn ‘realistische western’, bevolkt met uitgediepte personages, te ontplooien. Hierdoor krijgt de toeschouwer de tijd om vertrouwd en gehecht te raken aan de hoofdpersonages, zodat je echt meeleeft tijdens de briljante en bijna hartverscheurende finale van de film. Wat ons betreft is 3:10 To Yuma één van de betere Hollywoodfilms van de laatste jaren. Kortom, een absolute must voor de westernliefhebbers!

De Blu-ray: Het 2.35:1 HD-beeld oogt haarscherp en heeft een verbluffend detail. De volle kleuren geven perfect de sfeer van het wilde Westen weer en het contrast is uitstekend. Het zwartniveau is strak en het beeld is vrij van oneffenheden als grain, vuil en beschadigingen. De Engelse DTS-HD MA 5.1-track is absolute topkwaliteit, vol richting en dynamiek, uitstekend geplaatste geluidseffecten en heldere, goed verstaanbare dialogen. Er is eveneens een prima Engelse Dolby Digital 5.1-spoor aanwezig. DFW voegde gelukkig ook een hele collectie extra features toe. Helaas zijn ze niet allemaal even diepgravend of boeiend! Behind the Scenes (22 min.) is een veel te lange en ronduit vervelende B-Roll, de interviews zijn slappe voorgekauwde EPK-kost en Destination Yuma (20 min.) is een standaard Making of. Outlaws, Gangs and Posses (12 min.) is gelukkig informatiever en gaat dieper in op de vogelvrijen van het wilde Westen. From Sea to Shining Sea (19 min.) verteld dan weer het verhaal achter de grote spoorweg dwars door het Westen. An Epic Explored (6 min.) gaat dieper in op het ooit enorm populaire westerngenre, maar is veel te kort om echt een indruk na te laten. Elmore Leonard komt eveneens even aan het woord (5 min.) en de vele pistolen en wapens uit de film worden belicht in The Guns of Yuma (6 min.). Interessant, maar wederom weer veel te kort is 3:10 To Score (7 min.), waarin componist Marco Beltrami uitleg en inzicht geeft in zijn verbluffende score. Een zevental Deleted Scenes (samen goed voor 8 minuten aan beeldmateriaal) en handjevol promotionele trailers sluiten de boel af.

Bekijk hier alvast de trailer:

6 gedachten op “3:10 To Yuma Blu-ray review”

 1. In mijn ogen één van de beste Westerns aller tijden !

  Please wait...
 2. Sowieso!! Echt een topfilm, met een absolute klasse cast!

  Please wait...
 3. einde vond ik slecht vergalde heel de film.

  Please wait...
 4. I rest my case (again) :)

  Please wait...

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter