Downsizing recensie

Downsizing posterDownsizing ***

Regie: Alexander Payne (The Descendants, Nebraska, Sideways)

Met Matt Damon, Christoph Waltz, Hong Chau, Kristen Wiig, Udo Kier, Jason Sudeikis, James Van Der Beek, Neil Patrick Harris, Laura Dern,…

Speeltijd: 135′

Ga kijken als je hield van Okja.

Het verhaal: In Noorwegen wordt een manier ontdekt om organische wezens zoals muizen & mensen met ongeveer 97% te krimpen. Paul & Audrey beslissen na 5 jaar om deel te nemen aan het programma om zichzelf te verkleinen zodanig dat ze een kleinere impact op de aarde hebben. Of beter gezegd, meer te kunnen krijgen voor minder geld.

Matt Damon in Downsizing

Ons verdict: Matt Damon krijgt het zwaar te verduren in de Amerikaanse media. Zijn band met Harvey Weinstein in het verleden en zijn continue commentaren om de hele #MeToo-commotie te relativeren zorgt voor oproer over de plas en dit heeft een directe impact op de box office resultaten van Downsizing. Komt daarbij dat de satire in Hollywood sinds de Donald Trump-jaren niet bepaald succesvol is en dat geeft Downsizing meteen een slechte start.

Thans is de boodschap van regisseur Alexander Payne eerder één die aansluit bij de gedachten van Trump, nl. relatief de hele ecologische discussie een beetje. Ga voor realistische ingrepen, denk aan het nu en doe wat kan. Downsizing wordt geheel gekenmerkt door realisme: Wat zou er morgen gebeurd als we mensen konden krimpen? Welke impact heeft dit op de natuur, onze economie, het liefdesleven, onze sociale relaties en ga maar verder. Zelfs de castleden Matt Damon, Christoph Waltz & Kristen Wiig zetten hun alledaagse pet op. Toch ontbreekt het niet aan humor in het sarcastische Downsizing, hoewel we anders zullen lachen als Honey, I shrunk the kids. Maar de  hele bedoeling blijft nogal langdradig, deprimerend & triest en dat is meteen ook het negatieve aan de film.

Kortom, Downsizing is aanvaardbaar, maar zijn onderliggende boodschap kon beter tot uiting komen op het einde.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter