Okja recensie op Netflix België

Okja posterOkja ****

Regie: Bong Joon Ho (Snowpiercer)

Met Seo-Hyun Ahn, Tilda Swinton, Jake Gyllenhaal, Paul Dano, Lily Collins, Giancarlo Esposito,…

Speeltijd: 118′

Ga kijken als je hield van Le Huitième Jour.

Het verhaal: We ontmoeten het Chinese meisje Mija die er alles aan doet om haar opmerkelijk huisdier Okja terug naar huis te brengen.

Okja recensie op Netflix België

Ons verdict: Netflix België is gekend voor zijn choquerende content die achter de muren van zijn betaalterminal vaak de vrije loop krijgt (denk maar aan de recente discussie rond de serie 13 Reasons Why). Maatschappij-kritische films zijn daarentegen (onbegrijpelijk) schaars op Netflix België en Bong Joon-Ho’s Okja is dan een mooie toevoeging aan zijn Netflix Original’s bibliotheek.

Op zich is Okja niet direct een film die de hedendaagse maatschappij op de korrel wil nemen, maar het hinten naar ecologische pijnpunten zoals overpopulatie, buitensporige vleesconsumptie & kapitalistisch hebzucht achter het strikje van de mooie vriendschap tussen Mija & Okja kan geen toeval zijn. Het siert de film, maar dat is zeker niet het enige. De Kusturicaanse balkanmuziek (cfr. Underground) in de scènes waarin het gigantisch dier Seoul op stelten zet, kunnen tevens ook geen toeval zijn en geven Okja iets onverwacht speels. De spontane manier van de Koreaanse regisseur om zijn eigen stijl (cfr. de achtervolgingsscènes in vrachtwagens met een versmallend effect zoals in Snowpiercer) in een totaal ander genre op te nemen en in een commercieel jasje te brengen voor de massa, getuigt van heel wat talent. Het maakt deze Okja effectief een bioscoopfilm en we verstaan dan ook de hele commotie dat er kwam na de Cannes-inzending in 2017. Deze film hoort ondanks de iets wat teleurstellende acteerprestaties van Jake Gyllenhaal & Tilda Swinton (Seo-Hyun Ahn & Paul Dano compenseren deze al een geluk) niet enkel thuis op de buis en daar kan de modale filmliefhebber door Netflix’ koppige on demand strategie niet van profiteren. Een gemiste kans.

Kortom, Okja is na Beasts of No Nation de beste film die ze tot hiertoe zelf hebben geproduceerd. Eindelijk! Daar wachtte we al een tijdje op. Ga dat zien.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter