13 Reasons Why op Netflix België recensie

13 Reasons Why op Netflix België poster13 Reasons Why *** 1/2

Bedenker: Brian Yorkey

Met Dylan Minnette, Katherine Langford, Kate Walsh, Christian Navarro, Alisha Boe, Miles Heizer, Brandon Flynn, Justin Prentice,…

Speeltijd: 13 afleveringen / 60 minuten per aflevering

Ga kijken als je hield van een mix tussen Pretty Little Liars & Beau Sejour.

Het verhaal: Clay krijgt enkele weken na de succesvolle zelfmoordpoging van zijn vlam Hannah een heleboel cassettes toegestuurd waarin Hannah haar verhaal vertelt.

Dylan Minnette & Katherine Langford in 13 Reasons Why

Ons verdict: Ons trouw filmpubliek zou moeten weten dat waar controverse is, MoviePulp.be gaat. Ook al ligt het misschien niet meteen in onze leeftijdklasse. 13 Reasons Why blijkt de nieuwste serie op Netflix België die voor opschudding zorgt. Geen enkele Vlaamse zender of openbare / commerciële omroep mag het onderwerp van zelfdoding aanraken en een streaming-gigant zoals Netflix mag dit ‘achter gesloten deuren’ wel. Boehoe.

Thans begrijpen we de controverse niet echt. 13 Reasons Why is een typische Netflix-productie: kwalitatieve beelden met een tikkeltje gewaagde content wisselen zich af met een interessante & debuterende cast (Dylan Minnette van Prisoners & Natalie Portman look-a-like Katherine Langford) in een uniek verhaal. Maar 13 Reasons Why springt meteen in het oog vanwege de karaktertekening die het probeert op te brengen en daardoor kleur te geven aan de verschillende personages in de serie. De cinematografie laat een beetje terugdenken aan Beau Sejour, maar om het te vergelijken met deze succesvolle Vlaamse serie is het verhaal van 13 Reasons Why te weinig meeslepend. Kortom, uniek, maar like any other serie on Netflix, right?

Persoonlijk heb ik heel wat meer vertrouwen in de mensheid (en tieners) dan een doorsnee volwassene, dus ik geloof niet in scenario’s waarbij jongeren gaan kijken naar een serie een plotseling zelfdoding verheerlijken. Dat is zoals kijken naar The Fault in our Stars en lijden aan kanker verheerlijken of schrik hebben dat je zoon of dochter klasgenoten gaan vermoorden als ze teveel Pretty Little Liars kijken. Bovendien, Google je toch gewoon even rond en krijg je de essentiële scènes te zien op YouTube. Vertrouwen, mensen. We gaan er heel wat verder door geraken in het leven. 13 Reasons Why is de eerste serie voor jongeren en ouders om te praten over zelfdoding en zoals sponsor Selena Gomes samen met de makers in 13 Reasons Why: Beyond the Reasons is praten een stap in de juiste richting.

Besluit: 13 Reasons Why is een unieke Netflix-serie, maar het controversieel noemen lijkt ons net iets te politiek correct.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter