Looper review

Looper *****

Regie: Rian Johnson (Brick)

Met: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Blunt, Jeff Daniels

Speelduur: 115′

Ga kijken als je houdt van Twelve Monkeys, Inception, Unbreakable en The Terminator.

Het verhaal: Joe is een Looper, wat inhoudt dat hij werkt als huurmoordenaar voor een criminele organisatie die zijn slachtoffers naar hem toezenden vanuit de toekomst. Wanneer één van die slachtoffers hemzelf is, maar dan dertig jaar ouder, komt hij terecht in een bloederig wespennest …

Ons verdict: Filmfanaten hebben in 2012 echt niet te klagen gehad van het aanbod. We kregen al minstens twee hoogtepunten uit gevestigde blockbusterfranchises (The Dark Knight Rises, Skyfall), een vrachtlading degelijke tot uitstekende actietknallers (Safe, Get The Gringo, The Expendables 2, The Raid), stevige thrillers (The Girl With The Dragon Tattoo, The Grey), een aantal kleinere fijne pareltjes (Headhunters, Savages, Arbitrage) en zelfs oprecht grappige komedies (Ted, The Campaign, The Dictator). Op een heuse instant-klassieker was het echter wachten tot deze Looper werd losgelaten op het witte doek.

Met Looper bevestigt regisseur Rian Johnson eindelijk zijn status als één van dé talenten om in de gaten te houden. Zijn vorige films (Brick en The Brother Bloom, red.) waren zeker interessant, maar vooral ook te experimenteel om een groot publiek te boeien. Looper is Johnson’s entree door de grote poort. En wat voor één! Het is geleden van Kick-Ass en Inception dat we zulk een gedurfde, originele, intelligente én entertainende cinema te zien kregen, die bovendien nergens verwatert in pretentieuze arthouse kak. Looper boeit van de eerste tot de allerlaatste seconde, en bulkt van de keiharde actie en bilspierverlammende suspense. Jazeker het messcherpe scenario ontleent links en rechts elementen van The Terminator, Twelve Monkeys en Unbreakable. Maar nergens voelt dit aan als de B-pastiche die een minder subtiele cineast als pakweg Robert Rodriguez hiervan zou maken. Wel integendeel, dit is een brok authentieke auteurscinema van een jong regietalent dat met de juiste keuzes binnen dit en vijf jaar naast Christopher Nolan mag gaan staan op de A-list der regisseurs, en naast Aaron Sorkin als top-scriptschrijver. Looper is van bij de conceptie uitgewerkt met één en dezelfde compromisloze visie, hét voordeel van een film te produceren buiten de grote studio’s.

Ondanks enige studio backing wist Johnson toch grote namen te strikken voor op de affiche. Ten eerste zijn maatje Joseph Gordon-Levitt, die hij destijds in Brick zijn doorbraakrol gaf, dieGordon-Levitt deed ontsnappen aan zijn status als kindsterretje (te danken aan de populaire ’90s sitcom Third Rock From The Sun,red.). Dankzij fel gesmaakte bijrollen in ondermeer The Dark Knight Rises en Inception wisten we wel al dat Gordon-Levitt er eentje was om in de gaten te houden, maar wat hij hier laat zien is toch een niveau of zes hoger. Hij slaagt er zowaar om Bruce Willis naar huis te spelen als de jongere versie ván (welismaar geholpen door knap make-up en prothesewerk, red.). Het straffe is dat Bruce Willis zelf hier niet de gebruikelijke pseudo-parodie op zijn eigen actieheld-imago laat zien die hij de laatste jaren wel meer bovenhaalt (in bv. The Expendables, Red, en een karrevracht B-films), maar integendeel zijn beste rol vertolkt sinds Sin City. Ook Emily Blunt bewijst andermaal dat ze meer is dan een fris snoetje, en overtuigt in elke scène.

Het moge duidelijk zijn, Looper is -voorlopig?- dé film van het jaar en verplichte kost voor iedere zichzelf respecterende filmliefhebber. Ga dat zien! Nu!Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

2 gedachten op “Looper review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter