The Last Duel recensie op Film Fest Gent 2021

The Last Duel recensie op Film Fest Gent 2021The Last Duel ****

Regie: Ridley Scott (Gladiator, The Martian, Blade Runner, Alien)

Met Matt Damon, Adam Driver, Jodie Comer, Ben Affleck, Marton Csokas, Alex Lawther, Harriet Walter, Michael McElhatton,…

Speeltijd: 152′

Ga kijken als je hield van Troy, Exodus: Gods and Kings & Kingdom of Heaven.

Het verhaal: In het midden van de Honderdjarige Oorlog krijgen we het laatste duel van Frankrijk tussen Jean de Carrouges & Jacques Le Gris, 2 vrienden die bittere rivalen werden. Carrouges is een befaamde ridder die bekend staat om zijn moed en vaardigheid op het slagveld. Le Gris is een Normandische schildknaap wiens intelligentie en welsprekendheid hem tot een van de meest bewonderde edelen van het hof doen horen. Wanneer de vrouw van Carrouges, Marguerite, wreed wordt aangevallen door Le Gris, een aanklacht die hij stellig ontkent, weigert ze te zwijgen en stapt ze naar voren om haar aanvaller te beschuldigen, een daad van moed en opstandigheid die haar leven in groot gevaar brengt. De daaropvolgende strijd, een slopend duel op leven en dood, legt het lot van alle 3 in Gods handen.

Film Fest Gent 2021 gaat door van 12 tot en met 23 oktober 2021

De setting: Joehoe, MoviePulpers, het mag weer: Film Fest Gent 2021 gaat door van 12 tot en met 23 oktober 2021. Op 12 oktober 2021 opent het 48ste Film Fest Gent met La Civil, de 2de film van Teodora Ana Mihai, in het bijzijn van de regisseur en hoofdrolspeelster Arcelia Ramírez. De moedige thriller ging in wereldpremière in de Un Certain Regard-sectie op het filmfestival van Cannes en kreeg na afloop een minutenlange staande ovatie. Afsluiter van het Film Fest Gent 2021 is The French Dispatch door Wes Anderson en daartussen vinden we premières van films zoals SpaceBoy, Spencer, Pig, The Last Duel, Dealer, Cool Abdoul, The Card Counter & Annette. Van 12 tot en met 23 oktober ontvangt de 48ste editie van Film Fest Gent ook een recordaantal (inter)nationale gasten waaronder Andrea Arnold (Cow), Ari Folman (Where is Anne Frank), Leos Carax (Annette), Radu Jude (Bad Luck Banging or Loony Porn), Miguel Gomes (The Tsugua Diaries), Giorgis Arvanitis (DoP van Theo Angelopoulos), Ludivine Sagnier (La Ruche), Renate Reinsve (The Worst Person in the World), Jacques Audiard (Les Olympiades), Eleni Karaindrou (World Soundtrack Lifetime Achievement Award), Max Richter (eregast WSA2021), Natalie Holt, Daniel Pemberton … Op de rode loper zal ook talent van eigen bodem passeren, onder wie Teodora Ana Mihai (La Civil), Adil El Arbi & Bilall Fallah(Grond), Laura Wandel (Un monde), Jeroen Perceval (Dealer), Volkan Üce (All-In) en nog vele anderen.

xxxxx

Ons verdict: Hoera, cinema is terug en dan bedoelen we echt wel Cinema in de zin van kunst met een grote K. Belgische bioscopen mogen dan wel een tijdje open zijn, films van grote regisseurs werden wat in de koelkast gehouden sinds de mislukking van Christopher Nolan’s Tenet om ze een waardig forum te bieden na de coronacrisis. Ridley Scott wist ons tijdens COVID-19 nog te entertainen met Raised by Wolves, maar nu komt hij in korte tijd met 2 langspeelfilms. De eerste in deze lijst is The Last Duel met niemand minder dan Adam Driver, Matt Damon & Ben Affleck.

The Last Duel recensie op Film Fest Gent 2021

Sir Ridley Scott laat op zijn leeftijd Generation Z voelen hoe echte cinema geleefd moet worden: in de bioscoopzaal gedurende 2 uur en een half op groot scherm. Daarbij haalt hij voor dit modern ridder-te-paard-verhaal opnieuw boven wat nodig is: Grootse acteerprestaties op grote decors met zo weinig mogelijk CGI. Topprestaties van cast & crew, want The Last Duel kan je zonder twijfel craftmanship noemen van begin tot einde. Maar Scott laat Generation Z nog meer voelen, nl. het feit dat het hele #MeToo-gebeuren geen product van zijn tijd is, maar een product van alle tijden en dat vinden we opnieuw sterk werk van de Britse topcineast. Het enige minpuntje dat we kunnen opmerken, is de muziek en het feit dat de scenes soms onnodig te lang worden gemaakt om de speelduur op te spijzen. Maar Ridley Scott is wel een van de enige regisseurs die in staat is om een film te maken van meer dan 150 minuten en ons nog steeds mee te sleuren in het verhaal. Op het vlak van opbouw & plot komt The Last Duel uitmuntend tot een einde en is het een leidraad voor iedere regisseur die een waardig epos wil brengen op het grote scherm.

Kortom, met The Last Duel toont Sir Ridley Scott opnieuw zijn status in Hollywood sinds het maken van Gladiator, Alien & meer. Nu te zien in Belgische bioscopen!

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter